JIMMY BURNS - IT AIN'T RIGHT

Singer-songwriter en gitarist, Jimmy Burns is een bluesman die zijn Delta-roots combineert met R & B en soul, om een unieke eigen sound te creëren. Burns is een charismatische performer met een expressieve, soulvolle stem en daarbij speelt hij een melodieus stukje gitaar. De muziek van Jimmy Burns laat zich dan ook niet makkelijk omschrijven. Maar laten we het houden op Old School Chicago blues, een genre dat als u verder de recensie leest beslist zult beamen. Van Jimmy Burns is geweten dat hij al heel jong is begonnen met spelen en dat hij, toen hij 12 was,  verhuisde naar Chicago. Gedurende de jaren '60 hield Jimmy zich voornamelijk bezig met soul, en trad veelvuldig op. Deze optredens zette hij op een laag pitje toen hij een gezin stichtte, in de 70er en 80er jaren. Daarna, met de blues nog diep in zijn ziel, pikte hij de draad weer op en tekende hij al snel een platencontract bij Delmark voor het uitbrengen van zijn cd “Leaving Here Walking” (1996) . Deze cd werd een regelrechte hit en leverde hem veel prijzen en nominaties op. Nationale en internationale tours volgden en Burns speelde in clubs en op festivals door het hele land en in Europa, Canada en Japan.

Inmiddels zijn de voorgangers "Night Time Again" (1999), "Back to the Delta" (2003), "Live at B.L.U.E.S." (2007) en "Stuck In The Middle" (2011) ook uiterst positief ontvangen en kunnen we nu vier jaar later wederom genieten van zijn nieuwste album: "It Ain't Right". En van genieten gesproken, zij die dit jaar erbij waren tijdens het Duvel Blues festival kunnen dit best beamen, want op zaterdagavond was Jimmy Burns samen met Luca Giordano en Quique Gomez de afsluiter van dit festival, een concert dat van begin tot het einde bleef boeien, hetgeen we nu ook kunnen zeggen van zijn nieuwe cd, want dit is een prachtplaat geworden met een zeer gevarieerde mix van stemmingen, waardoor het album de luisteraar voortdurend blijft boeien. Nu is virtuositeit niet alles, want vooral in dit genre moet je ook in staat zijn de luisteraar in het hart te raken. Met de indringende zang van Jimmy lukt dat bijzonder goed. Hij heeft een rustig klinkende stem waarmee hij u keer op keer weet te raken. Jimmy wordt vergezeld door zijn reeds lang begeleidende band: Anthony Palmer op gitaar (Otis Rush), Greg McDaniel op bas (Byther Smith, Mud Morganfield), drummer Bryant "T" Parker (Mavis Staples, Taj Mahal) en extra steun kreeg hij daarbij ook van Sumito "Ariyo" Ariyoshi op piano (Billy Branch), Roosevelt "Mad Hatter" Purifoy (orgel), Marques Carroll (trompet), Chris Neal (tenorsax) en Aaron Getsug (bariton sax). Het album werd geproduceerd door Dick Shurman, één van werelds grootste geschiedschrijvers in de blues.

Vanaf de door Billy Flynn geschreven opener, het Morganfield achtige "Big Money Problem" tot het gospel aanvoelende en afsluitende "Wade In The Water", horen we Jimmy Burns op zijn best. Wat een stem!  Voeg daarbij zijn begeleiding en gasten, samen een fraai groepsgeluid, blues om echt te genieten. Er staan geen zwakke songs op dit album, maar de meest opvallende tracks zijn wel na deze vernoemde nummers: het R & B getinte "Will I Ever Find Somebody?", waarbij Burns voldoende ruimte krijgt om zijn vocale krachten aan te tonen, alsook in het daaropvolgende, Otis Rush's "Snaggletooth Mule".  In Percy Mayfield's "Long As You're Mine" krijgt Burns volledig steun van de blazers en dit nummer klinkt daarmee eerder als een R & B track uit de sixties, denkende aan Ray Charles, maar weer is Burns zang super. Een ander Percy Mayfield cover is, "My Heart Is Hangin' Heavy", doet meteen aan Albert King denken, maar dan met een funky basis. In het swingende "Crazy Crazy Crazy" horen we Getsug op sax, en is eerder wel een meer een authentiek stukje muziek waarbij Ariyo en Burns elkaar mooi aanvullen. Jimmy Reed's "A String To Your Heart" brengt het tempo half de plaat even naar beneden en horen we Burns op harp. Burns vocals tillen dit nummer omhoog al schittert Ariyo in dit nummer ook op zijn piano. Ben E King's "Stand By Me" heeft een Latin twist gevoel, maar blijft ondanks lekker soulvol. Van soulvol gesproken, luister even verder naar "I Know You Hear Me Calling", Burns klinkt hier met zijn robuuste stem wederom zo soulvol, echt een track om onmiddellijk terug op repeat te zetten. Na Little Walter's "It Is not Right" dat meer gospel gericht is krijgen we een funky bewerking van het overbekende "Messin With The Kid". Zeer sterk vocaal gebracht met de nodige pakkende gitaarsolo's. Uitstekend! Jimmy Burns zal nooit de meesters vergeten van wie hij het leerde, en dat maakt dit album zo'n fijne beluistering. Voor zowel de Chicago Blues als de rootsliefhebber een aanrader en dus alle reden om dit album aan te schaffen.

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Delmark

video