IAN HUNTER & THE RANT BAND – FINGERS CROSSED

Van 1969 tot 1974 was de Britse singer-songwriter Ian Hunter actief als frontman van de rockgroep ‘Mott The Hoople’ die hun bekendste hit in 1972 scoorden met een door David Bowie aan de band geschonken nummer “All The Young Dudes”. In de daaropvolgende periode trad hij op naast Mick Ronson tot aan diens dood in 1993 op 46-jarige leeftijd ten gevolge van leverkanker.

Bij het begin van deze eeuw maakte Ian Hunter ook een tijdje deel uit van de formatie ‘Ringo Starr And His All-Starr Band’ naast de voormalige ‘Beatles’-drummer en percussioniste Sheila E., gitarist Greg Lake (‘Emerson, Lake & Palmer’), toetsenist Howard Jones, gitarist Roger Hodson (‘Supertramp’) en multi-instrumentalist Mark Rivera (Billy Joel & Elton John).

Maar in 1980 bracht Ian Hunter ook al een eerste soloplaat uit met “Short Back’n’ Sides” die Mick Ronson en ‘Clash’-gitarist Mick Jones op de gastenlijst had staan. Sindsdien heeft Ian Hunter zo’n twintigtal albums opgenomen, waarvan wij bij ‘Rootstime’ in 2009 “Man Overboard” en in 2012 “When I’m President” van een lovende recensie hebben voorzien.

Anno 2016 brengt Ian Hunter op 77-jarige leeftijd alweer een nieuwe plaat op de markt: “Fingers Crossed”, een album dat net als de vorige cd samen met zijn trouwe begeleidingsgroep ‘The Rant Band’ werd opgenomen. ‘The Rant Band’ zijn gitaristen James Mastro en Mark Bosch, pianist Andy Burton, drummer Steve Holley en bassist Paul Page, aangevuld met Jesse Hunter Patterson, Ian’s zoon die backing vocals voor zijn rekening neemt.

De nieuwe plaat bestaat uit tien stevige rocksongs die Ian Hunter als vanouds zelf heeft geschreven en waarvan de kwaliteit dus niet in vraag dient te worden gesteld. Openingstrack is “That’s When The Trouble Starts” dat op pittig gitaarwerk kan rekenen. Daarna volgt de eerste single uit dit album met de song “Dandy” die u op bijgaande video kunt beluisteren. Het is zijn waardig muzikale eerbetoon aan zijn op 10 januari 2016 overleden vriend David Bowie.

Na de song “Ghosts” brengt Ian Hunter de albumtiteltrack “Fingers Crossed”, een uitstekende rockballad die hij met de nodige emotionele overtuiging weet te zingen. In het door het met Farfisa-orgeltje begeleide catchy nummer “White House” lijkt hij wel een song van ‘Sir Douglas Quintet’ te brengen.

De song “Bow Street Runners” is gebaseerd op ware gebeurtenissen in de 18e eeuw in Londen toen de broers Henry en John Fielding als heuse musketiers de toen al hevig heersende criminaliteit in hun stad bestreden. De rockballad “Morpheus” is dan weer geïnspireerd op de gelijknamige god uit de Oud-Griekse mythologie die de dromen van mensen waar kan maken.

De frisse variatie in muziekstijlen op deze plaat gaat daarna gewoon verder met rockepos “Stranded In Reality”, “You Can’t Live In The Past” dat op een zachtjes voortkabbelend reggaeritme wordt gepresenteerd en de folky slotsong “Long Time” waarin een honky-tonk piano en accordeon een leuke verwijzing naar de jazzy dixielandsound van New Orleans vormen. Zijn aan Rod Stewart herinnerende hese zangpartij kruidt dit liedje nog eens extra.

Ian Hunter hoeft zich na zoveel albums en nog veel meer jaren muzikale activiteit helemaal niet meer te bewijzen. Dat hij de creativiteit van songschrijven, zingen en optreden in de vingers en in het hele lijf heeft kan iedere muziekliefhebber in al zijn platen meteen herkennen. “Fingers Crossed” is daar het uitstekende bewijs van en alweer een album dat de luisteraar veel plezier en entertainment zal kunnen bezorgen.

(valsam)

CD-RELEASE: 16 SEPTEMBER 2016

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records

video