MICK ABRAHAMS & SHARON WATSON – HOW MANY TIMES

Michael Timothy “Mick” Abrahams (°1943) is een Brits (slide) gitarist, best gekend van Jethro Tull, Blodwyn Pig en Screaming Lord Sutch. In 1968 nam Jethro Tull met Abrahams het album “This Was” op, doch na een conflict over de te volgen muzikale weg tussen Abrahams (die koos voor een blues / rock richting) en Ian Anderson (die koos voor een folk / jazz richting), verliet Abrahams na het beëindigen van de opnames Jethro Tull. Abrahams werd eerst kort opgevolgd door gitarist Tony Iommi (die later koos voor Black Sabbath) en daarna (tot aan het einde van Jethro Tull in 2011) door Martin Barre.

Abrahams richtte hierna de blues / rock band Blodwyn Pig op, met wie hij (buiten radio sessies en bootlegs) twee studio albums op nam: “Ahead Rings Out” (1969) en “Getting To This” (1970). Daarna speelde Abrahams bij de rock band Screaming Lord Sutch (1965/1966) en in zijn eigen Mick Abrahams Band (éérst de Mick Abraham's Pig en Wommet genoemd). Zowel solo als met de opnieuw opgetrommelde Blodwyn Pig band neemt Abrahams daarna nog albums op.

Om het extra moeilijk te maken voor Tull-fans, begon Abrahams eind jaren ’90 met de This Was band. Hij kreeg hiervoor de eerste leden van de band bij elkaar. Anderson kon hiermee leven, want ze zijn beiden op elkaars albums te horen en zijn nog eens allen samen als Jethro Tull opgetreden.  In 2009 overleefde Abrahams een hartaanval en in 2010 had hij te doen met de ziekte van Ménière, waardoor hij zijn gitaar voor langere tijd moest opbergen en niet kon optreden. Vanaf 2014 kon Abrahams aan ”Revived”, een nieuw solo album werken, dat hij in 2015 gecombineerd met een DVD uitbracht.

Het album “How Many Times” werd uitgebracht in 2002. Abrahams nam het op met zangeres Sharon Watson, die jaren lang backing zangeres was van Mick Abrahams. Sharon Watson zong als tiener in het National Youth Jazz Orchestra en trad als zangeres op met top soul en jazz bands. Tien originele Abrahams’ songs en twee covers staan er op het album en het was de bedoeling van Abrahams, dat iemand anders (hij koos voor  Sharon Watson) ze allemaal zou zingen. Aan het album werkten de muzikanten mee, die we al van eerder werk van Mick Abrahams kennen als Geoff Whitehorn (gitaar), Jim Rodford (bas), Graham Walker (drums) en Jos Phillips (keys).

Het is een gevarieerd album met pittige R&B en rock songs als de opener ”Please Stop Talking Back” en ”Lies”, aangevuld met een opzwepend Latino nummer ”Ain’t No Good To Keep You Hanging On” en ander romantisch fraais als ”Just One World”, ”Maybe” en ”Shadow Love”. Van ”I Don’t Wanna A Lover” (de éérste cover)kennen we o.a. de Texas’ versie uit 1989 door de Schotse Sharleen Spiteri en, Janis Joplin’s onsterfelijke ”Take Another Piece Of My Heart” uit 1968 nog eens voorstellen is m.i. onnodig, maar betekent hier ook nu weer “genieten”. ”Drivin Sideways” is een vlot rock nummer en ”Sooner Or Later”, de afsluiter, voodoo met een knappe sax solo van Nick Payn.  

Gitarist Mick Abrahams is gezien zijn carrière nu al een muziek legende, die vele rock waters doorzwommen heeft en overal zijn stempel achtergelaten heeft. Met Sharon Watson maakte hij er met “How Many Times” in 2002 al een opwindend R&B feestje van. Herinneringen…

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Please Stop Talking Back” - 2”Ain’t No Good To Keep You Hanging On” - 3”How Many Times” - 4”Lies” - 5”I Don’t Wanna A Lover” [John McElhone / Sharleen Spiteri] - 6”Just One World” - 7”Drivin Sideways” - 8”Maybe” - 9”Shadow Love” - 10”Take Another Piece Of My Heart” [Janis Joplin] - 11”I’m A Witness” - 12”Sooner Or Later” – Words & Music by Mick Abrahams, unless otherwise [noted: 5,10]

Album Line-up:
Mick Abrahams: guitar, slide guitar, backing vocals
Sharon Watson: vocals
Geoff Whitehorn: guitar
Bass : Jim Rodford, Dave Bronze, Mike Summerland, Big George Webley
Drums, Percussion : Graham Walker, Steve Rodford, Paul Burgess, Ben Hallett
Keys : Josh Phillips, Mick Parker (2), Nigell Neill
Nick Payn: sax, harmonica

Discography ‘Blodwyn Pig’:
1969 : “Ahead Rings Out”
1970 : “Getting To This”
Discography ‘Mick Abrahams Band’:
1971 : “ A Musical Evening With Mick Abrahams”
1972 : “At Last”
1997 : “Live In Madrid”
2008 : “Amongst Vikings”
Discography Mick Abrahams:
1975 :  “Have Fun Learning The Guitar With Mick Abrahams”
1991 : “All Said And Done”
1996 : “Mick's Back”
1996 : “One”, with Sharon Watson
2000 : “Novox” - instrumental
2000 :  “The Very Best Of ABY”- compilation
2001 : “Music To The Play 'A Midsummer Night's Dream'”
2002 : “The Best Of ABY Vol.2” - compilation
2002 : “How Many Times” with Sharon Watson
2003 : “Can't Stop Now”
2005 : “Back With The Blues Again”
2005 : “Leaving Home Blues”
2008 : “65... The Music”
2013 : “Hoochie Coochie Man” - Lost studio album
2015 : ”Revived!” - CD/DVD

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Gonzo

video