MATTY CHARLES & KATIE ROSE - CATCHING ARROWS

Zo rond de eeuwwisseling speelde Matty Charles nog in de New Yorkse locatie ‘Pete’s Candy Store’, een bar met Live muziek, samen met de andere ‘Valentines’ waarmee hij de folkrevival een opwaartse boost gaf. Maar zo’n drie jaar geleden trok hij opnieuw naar zijn thuisland Portland, Oregon, waar hij in de countryclub ‘The Landmark Saloon’ zangeres Katie Rose ontmoette. En zoals dat meestal gaat bij rasartiesten die verknocht zijn aan de muziek vonden hun souls elkaar doorheen de liefde voor melodische zang en poëtische tekstlyriek. Hun harmoniezang creëert een dromerige sfeer waarin vereenzaming, verlies, heimwee een ragfijn spinsel vormen. Zangduo’s als Gram Parsons & Emmylou Harris, Chip Taylor & Carrie Rodriguez en Angus & Julia Stone zijn hen daarin vooraf gegaan, evenals Johnny Cash en June Carter, alhoewel deze laatste ook van meer up-tempo songs hielden.

Bij Matty Charles & Katie Rose overheerst echter in hun gezamenlijk debuutalbum vooral de narratieve lyriek waarbij het duo in harmoniezang broze emoties bezingt als verlangen, afscheid en verlies. Het landschap, maan en sterren, zonsopgang, begeleiden het pad van de dromer die zich verliest in herinneringen. Zowel Matty met zijn warm stemtimbre als Katie met haar nachtegalenstem lijken in de tristesse te delen, terwijl andere muzikanten zich discreet bij het tweetal voegen. Vooral de folky songs ‘Steady & True’ en ‘Glorieta’, waarop Joel Savoy viool speelt, zijn van weemoed en hunker doortrokken pareltjes. Andere instrumentalisten zijn o.m. drummer Kevin Major, bassist David P. Jackson en gitarist Nick Forster die ook nog in een bluegrass bandje speelt. Steeds blijft hun muzikale omlijsting sober en verfijnd.

Blijkens zijn songs is Matty Charles geboeid door het verleden en datgene wat de mensen met elkaar verbindt. Het maakt zijn songs universeel, waar elke gevoelige ziel zich in kan herkennen. Vooraleer hij met Katie Rose een zangduo vormde had Matty reeds een vijftal albums uitgebracht, waarbij hij zich naar verluidt liet inspireren door wat hij langs de weg in oude winkels aantrof, al dan niet gevuld met memorabilia. Ook dit akoestisch album straalt de magie uit van tijdloze alt-country platen met verhalen over menselijk hartzeer en de net nog draaglijke lichtheid van het bestaan. Het haast rustieke ‘Hey Pretty Birds’, het droefgeestige ‘Where They’re Gonna Bury Me’, het mooie ‘Long Gone’ en vooral het prachtige ‘Stars That Shine’ weerspiegelen het tevergeefse verlangen naar behoud en hereniging. Spijtig dat er geen songteksten werden bij ingesloten. Maar binnenkort komt het duo naar het grensstadje Bree, dan kan één van beiden zelf er elke song kleurvol bijlichten.

Marcie

 

zaterdag 13 februari - Utrecht - Venue
zondag 14 februari - Grootschermer - Museum Nic Jonk
maandag 15 februari - Eindhoven - Meneer Frits
dinsdag 16 februari - Den Bosch - VerkadeFabriek
donderdag 18 februari - Bree (België) - CC de Breughel
vrijdag 19 februari - Den Haag - Acoustic Alley
zondag 21 februari - Amen - Cultureel Café De Amer

 

Artiest info
Website  
 

Label:1906 Records
Distr.: Lucky Dice

video