THE GOLDEN NOVAK BAND – THE GOLDEN NOVAK BAND

Jess Novak en Brian Golden zijn beide muzikanten / singer-songwriters uit New York. Brian Golden speelt al geruime tijd als gitarist in bands als Bad Weather Blues, The Pub Crawlers, Fools at Play, Master Thieves, The VooDoo Mystics en Lunar Stew. Jess Novak speelt al vanaf haar zevende viool en speelt in bands als Master Thieves, Shining Star Band en Jess & The Beards. Beide muzikanten kennen elkaar van in de Master Thieves band. Jess Novak en Brian Golden ontmoetten elkaar tijdens een occasionele jam in de Syracuse area in 2013. Jess en Brian musiceren samen als duo en in de “Novak & Golden” band (vaak samen met toetsenman Mark Nanni).

Jess Novak’s debuut & solo album “Bad Habit” (2013), waaraan Brian Golden ook als gitarist meewerkte, is in 2014 genomineerd met een ‘Syracuse Area Music Award’ en Jess zelf, als ‘Best Female Vocalist’. Syracuse is een plaats in het centrum van NY. De plaats is met zo'n honderdvijftigduizend inwoners een van de grotere steden in deze staat en behoort bestuurlijk tot Onondaga County.

In het najaar van 2014 werd het titelloos debuut album ”The Golden Novak Band” met zeven Golden / Novak songs uitgebracht. Wat we te op het debuut te horen krijgen zijn vooral rock songs, die beïnvloed zijn door meerdere genres. Jess en Brian brengen op deze EP in verschillende (soms op blues gebaseerde) stijlen, originele songs. Dat Brian een uitstekend gitarist is, laat hij graag in zijn solo’s horen. De viool van Jess en de flamenco-achtige gitaar van Brian spelen vaak een hoofdrol. Jess  laat in songs (die ze vaak ook schreef horen, hoeveel soul ze in haar (prima stem) heeft.

Recent is er het van de Golden Novak band eerste volwaardig titelloos studio album uitgekomen. Negen originele nummers van Novak / Golden en Nanni staan op het album, dat ze in eigen beheer uitbrachten. Buiten het trio konden ze in de studio rekenen op de medewerking  van enkele externe muzikanten, als bassisten Paul Puzzullo, Jon Novak, Gustav Hoffman & Christopher Notarthomas, drummers Byron Cage, Josh Dekaney, Robert Tousignant, gitarist Mike Davis en vocalisten Robyn Stockdale & Carolyn Kelly.

De meeste nummers zijn Jess Novak en Mark Nanni nummers. Brian Golden schreef drie nummers: ”Bending, Breaking” (een Southern rock nummer), ”One Day At a Time” en ”Still a Stranger”. In deze drie nummers is de rol van de viool van Jess erg belangrijke en doet Robert Tousignant de percussie. ”Before I Rust” is de opener van het album en het eerste Novak nummer. Het is een rustig nummer met enkele details als de accordeon van Nanni en enkele gitaar solo’s van Golden. Nummer twee ”Friday” is al het volgende Novak nummer waar ook Nanni aan meewerkte. Wat maakt vrijdag hier belangrijk? Het funky trekje, de riff die zonder ophouden blijft terug komen of het orgel van Nanni? Je mag het zelf verder invullen. Robyn Stockdale en Carolyn Kelly doen mee de zang in ”Stand” (Novak nummer drie) met een knap piano solo van Nanni. Hierna volgt eerst de mooie ballade ”Larry’s Song (When the Pages Turn)” en op het einde het bluesy ”Haven’t Found You Yet”. Blijven nog over de drie Mark Nanni composities. Er is eerst de liefdesverklaring ”Jileen”, een jive uit de Caraïben ”Mountain” en tenslotte, nog een gevoelige ballade, ”No One Like You”

Een EP is soms een begin, een try-out voor een band, maar toen ik een jaar geleden de recensie schreef, was het duidelijk, dat het hier, voor de Golden Novak Band, al direct meer was. Jess Novak en Brian Golden zijn ervaren muzikanten, die met hun debuut album laten horen, dat ze inderdaad nog veel meer in petto hebben. Met dit volwaardig studio album, hebben ze ongetwijfeld hun volgende stap gezet.

Eric Schuurmans

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
THE GOLDEN NOVAK BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 1”Before I Rust” [JN] - 2”Friday” [JN & MN] - 3”Bending, Breaking” [BG] - 4”Jileen” [MN] - 5”Stand” [JN] - 6”Larry’s Song (When the Pages Turn)” [JN] - 7”Mountain” [MN] - 8”One Day At a Time” [BG] - 9”No One Like You” [MN] - 10”Haven’t Found You Yet” [JN] - 11”Still a Stranger” [BG]– Songs by Jess Novak (JN), Mark Nanni (MN) & Brian Golden (BG) – Produced by Jeff Moleski & The Golden Novak Band

Album Line-up:
Jess Novak: guitar, violin, vocals
Brian Golden: guitars, vocals, bass (3,6)
Mark Nanni: electric piano, organ, accordeon, vocals, djembe
Robyn Stockdale: vocals (5,7)
Carolyn Kelly: vocals (5,7)
Mike Davis: guitar (3,8,11)
Christopher Notarthomas: bass (1)
Jon Novak: bass (5)
Gustav Hoffman: bass (8,11)
Byron Cage: drums (1, 2, 5, 10)
Robert Tousignant: drums, percussion (3,8,11)
Josh Dekaney: drums, percussion (4,7,9)

Discography:
2015 - The Golden Novak Band
2014 - The Golden Novak Band - EP
2013 - Bad Habit, debut solo album by Jess Novak, feat. Brian Golden

 

Artiest info
Website  
 

itunes

video