NICK EDWARD HARRIS – THE TALL TREES

De Londense singer-songwriter Nick Edward Harris besloot enkele jaren geleden om naar Nieuw-Zeeland te verhuizen en daar aan zijn muzikale loopbaan te gaan werken door er liedjes te gaan schrijven en zijn techniek als gitarist te verbeteren, vooral door veel op te treden als straatmuzikant.

Toen hij de tijd rijp achtte om één en ander op plaat te gaan opnemen trok hij terug naar Londen om zijn eerste album ”Chimera” klaar te stomen in samenwerking met zangeres Emma Gatrill en Ted Dwane, de bassist van de Britse folkrockgroep ‘Mumford & Sons’. Die plaat kreeg behoorlijke kritieken in de pers en zorgde er voor dat Nick Edward Harris ook een opvolger voor die debuutplaat kon gaan opnemen.

Dat werd het album “The Tall Trees” met twaalf nieuwe zelfgeschreven songs in de akoestische folkstijl, maar hier en daar rijkelijk georkestreerd met andere instrumenten zoals blazers, strijkers en accordeon. Om de juiste sfeer bij die songs te verkrijgen werd besloten om enkel gedurende de nacht op te nemen. Hoe dit allemaal klinkt kunnen we u laten vaststellen op de video van de openingstrack “Calm Your Demons” bij deze recensie.

Folktroubadours John Martyn en Richard Thompson kunnen als referentiepunten aangehaald worden en de songteksten getuigen van een redelijke complexiteit. “Moscow To Beijing” is een sobere, akoestische en instrumentale song waarin viool- en celloklanken voor de juiste sfeerzetting zorgen. De piano domineert daarna de instrumentatie bij het nummer “Black Box”, terwijl het samen met Charlotte Harris gezongen “Then And Now” zich tot één van de mooiste nummers op “The Tall Trees” laat omschrijven.

Dit is geen gemakkelijk verteerbare plaat geworden en u kunt best enkele luisterbeurten aan het album besteden om de volledige betekenis en waarde van de liedjes en de songteksten te vatten. Maar eens dat achter de rug is, zult u zeker ook de schoonheid van “The Tall Trees” en van de door Nick Edward Harris gecomponeerde nummers kunnen ontdekken.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Shifted Fiction Records

video