BENNY TURNER - WHEN SHE’S GONE

 

We haalden het bij de recensie van zijn vorig album al aan: Benny Turner is een begenadigd bluesartiest. Na meer dan vijftig jaar in het bluescircuit mee te draaien is deze “When She’s Gone” echter nog maar zijn vierde release. De jongere broer van Freddie King is een echte familieman. Waar hij bij voorganger “Journey” nog twee eerbetonen aan zijn moeder Ella May King Turner en haar broers Leon en Leonard King liet bewonderen is deze plaat in zijn geheel opgedragen aan zijn moeder. De datum van verschijnen, 14 februari, is in die zin niet toevallig.

Zes tracks van de tien zijn ook terug te vinden op zijn debuutalbum “Blue And Not So Blue” uit 1997, de vier andere nummers kan je gerust beschouwen als klassiekers of hoe zou je anders pakweg “Ain’t No Sunshine” van Bill Withers willen omschrijven? Dat Benny gestart was als basgitarist en daar wereldwijd faam wist met te verwerven is genoegzaam gekend, hij was trouwens in die hoedanigheid zo een vijfentwintig jaar bandleider van de toch redelijk legendarische Blueszangeres Marva Wright.het muzikale debat tussen hen beiden op “Pity On This Lovesick Fool”, dat nog werd opgenomen voor haar overlijden, is van een zelden gehoorde symbiose.

De krachtige, soulvolle zang is trouwens één van de hoofdkwaliteiten op dit album dat muzikaal diep geworteld zit in R&B, gospel, blues en vooral soul. En dat Benny een uiterst gewaardeerd artiest is moge blijken uit de gastmuzikanten die wat graag hun steentje bijdroegen. Zoals Dr. John op rhythmgitaar op de prachtige, alweer soulvolle, bluesballade “Because Of You”. En wat dacht je van voormalig lid van de Muddy Waters Band Bob Margolin ? Alleen al de sublieme bijdrage op slide van deze man maakt dat we, het toch al wel redelijk plat gecoverde, “Ain’t No Sunshine”in deze soulvolle versie opnieuw in onze armen sloten. Margolin schittert trouwens later nog eens met zijn riffs op Lowell Fulson’s klassieker “Reconsider Baby”. Op “That’s Alright, I”ll Get Over You” neemt Turner, naast de zang, ook de gitaar en bas voor zijn rekening. Het Jimmy Roger’s nummer wordt prima gekleurd met subtiele mondharmonica maar wat is Benny verdomd soulvol, in alle opzichten, te beluisteren!

Het is te gek om alle hoogtepunten gaan te belichten op deze plaat maar we hadden toch wel een speciaal boontje voor “So Deep”met Charles Brown op piano en Samuel ‘The Bishop’ Berfect op orgel. Die zangpartij die je hier hoort is een garantie op kippenvel. De magistrale afsluiter is Jessie Mae Robinson’s “Black Night”. De track werd indertijd nog opgenomen met Benny’s held “Charles Brown” en werd lange tijd verloren geacht door de storm Katrina. Het werd teruggevonden en nog net voor volledig verlies gedigitaliseerd. Het is een hommage geworden aan broer Freddie en tegelijk was het ook de laatste opname van Brown voor diens overlijden in 1999. Het is één pakkende, emotievolle versie zonder weerga die we hier te horen krijgen. Benny Turner bewijst moeiteloos tot de belangrijkste Soulvolle zangers van dit moment te behoren. Zijn inlevingsvermogen en weergavetalent is van een uitzonderlijk hoog niveau.

Luc Meert

Releasedatum: 14 febr. 2016

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
BENNY TURNER
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Nola Blue

video