THE CALIFORNIA HONEYDROPS - A RIVER’S INVITATION

 

De ontstaansgeschiedenis van de formatie ‘The California Honeydrops’ is hoogst origineel. Ontdekt in de ondergrondse van Oakland werd de band niet veel later uitgeroepen tot ‘Best Soul/R&B Band’ van Californië. Frontman Lech Wierzynski is weliswaar geboren in Warschau maar heeft meer gemeen met de zuiderse kusten van Californië en New Orleans dan met het Poolse binnenland. In zijn songs hoor je soulvolle Stax invloeden, de New Orleans groove en West-Coast funk. Behalve een zanger/gitarist is hij ook een professioneel trompettist en een artistieke duizendpoot. Hij behelpt zich evengoed met piano en percussie en producete zelf dit album. Bovendien componeerde hij op één uitzondering na alle songs, hier en daar met de hulp van zijn medemuzikanten. In het stimulerende ‘Brokedown -Parts 1 & 2’ komen al die instrumentalisten schitterend tot hun recht met Benjamin Malament op percussie, Yanos Lustig op saxofoon, Lorenzo Loera op piano en Beaumont Bradbury op bas, eventueel op percussie. Ook een aantal gastmuzikanten komt hen af en toe versterken, o.m. de trombonisten Mike Rinta en Scott Larson op ‘Brokedown’, één van de vele hoogtepunten.

Hun ‘Soul Tube!’ debuut dateert reeds van 2008 maar vele albums verder - uitgebracht in voorbije jaren, niettegenstaande hun drukke touragenda -, bleef dit groepje nog steeds trouw aan zijn oorspronkelijke energieke sound, uniek in zijn genre. Zelfs in de tragere meer nostalgische songs word je nog opgebeurd met wijs advies zoals in ‘Rockaway’ met de aanmaning ‘rock your tears away’ of in het funky ‘This Time’ over de nasleep van een gebroken hart. Dat geabsorbeerd optimisme van de ‘Big Easy’ is inherent aan de muziek van deze veelzijdige ‘California Honeydrops’ muzikanten zowel in het licht chaotische ‘Crazy Girls’ als in het slepende ‘On A Rainy Day’ waarin de zanger met opgetrokken schouders langs natte gevels lijkt te schuifelen op zoek naar wat beschutting onder een gedeeld en veilig liefdesdeken.

De vijfkoppige band begint met het van Percy Mayfield ontleende ‘A River’s Invitation’ in een soulvolle ietwat jazzy mood die als het ware filmisch de rivier reflecteert waarbij je uitgenodigd wordt om je er mee in onder te dompelen. Daarmee opent zich het zuiderse landschap met een ensemble dat zowel de kusten van Californië als Louisiana bevaart met hier en daar een zorgeloos eilandgevoel zoals in het ritmische ‘Jolie’ of en het bluesy ‘Lead Me Home’. Het kwintet lijkt zich in zowat alle muziekgenres thuis te voelen van southern soul en blues tot de groove van New Orleans jazz met een enkele keer de treurnis van de second line parade, zoals o.m. in de ‘Cry Baby Blues’, wederom een hoogtepunt. De vocalisten, soms in een backing koortje, onderlijnen hier en daar de melancholie, maar steeds weer krijgt het levensblij gevoel de overhand, dat zich niet laat vloeren. Hierdoor ben je geneigd om telkens weer de bron van de rivier op te zoeken en, in dit geval, dit album weer van één tot elf opnieuw af te spelen ‘all the way’.

Marcie

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
THE CALIFORNIA HONEYDROPS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Tubtone Records

video