BLUE HWY – CARPE DIEM: LIVE AT THE COACH HOUSE

Als je over de Blue Hwy band praat, kom je altijd John Harrelson tegen. Harrelson is een songwriter, multi-instrumentalist, producer en docent, die met zijn eigen garage band Hard Luck Boy (John Harrelson: zang, harmonica - Bob Brink: gitaar - Elray Konkel: bas & Michael Monteleone: drums) eind jaren ’60 in Ontario, CA, debuteerde. In de jaren ’70 speelde Harrelson in meerdere bands en bracht hij het album “The Player” (1977) uit. In 1983 gaat hij (met bassist D.J. Alverson en drummer Steph Kuhn) “solo” als John Harrelson & The Falcons. In 1987 (op zijn zesendertigste) had Harrelson zijn eerste hart problemen.   

Blue Hwy werd in 1993 in Zuid-Californië (de stedelijke regio in het meest zuidelijke kwart van de staat, met als centrum de steden Los Angeles en San Diego) door John Harrelson (gitaar, zang) en Rob Donofrio (bas, zang) opgericht. De overige bandleden waren “King” Roger Ehrnman (tenor sax) & Marc Eckhardt (drums). Je kan ze in deze line-up samen zien @ Kohoutek Festival 1994 in het Pitzer College, Claremont, CA, met “Spider And The Fly” / “Honky Tonk” in de volgende video. In 1996 wordt Steve Rios de nieuwe drummer.

In 2000 besluit de band te stoppen met optreden a.g.v. de gezondheidsproblemen van John Harrelson, waardoor hij niet langer kan optreden en touren. Harrelson is altijd blijven spelen, opnemen en schrijven vanuit zijn muzikale uitvalbasis in Claremont, CA. In 2008 is er een Blue HWY reünie en in 2013 sterft John Harrelson, na een carrière van zo’n vijfenveertig jaren, op tweeënzestig jarige leeftijd. Blue Hwy treedt na Harrelson’s dood enkele keren op met D.J. Alverson als gitarist. Er werd een documentaire over Harrelson gemaakt onder de naam “Dead Man Rockin’”. Blue Hwy was in 2014 tijdens het ‘Claremont Folk Festival’ te zien met in de line-up Dave Alvin, David Hidalgo, Louie Perez & Ben Harper.

Om John Harrelson te eren brengt Blue Hwy het live album “Carpe Diem: Live At The Coach House” uit, dat in San Juan Capistrano, CA, in oktober 1995 opgenomen werd. Die avond openden ze voor de harp meester Charlie Musselwhite. Het album met zeven nummers is een live document van de artiest John Harrelson, de performer.

Met ”Cut You Loose” opent Donofrio de set krachtig en gaat hij al direct in duel met de nooit aflatende sax van “King” Roger Ehrnman. Harrelson schreef de titel song, een slow blues, voor hun gelijknamig album ”Fire And Gasoline”. Het is een van de nummers die hij vanavond zelf ook zingt. Opnieuw staat Ehrnman hier met enkele sax solo’s op de eerste rij. ”You Make Me Smile”, een rock nummer dat Donofrio schreef, is slechts een kort maar heftig intermezzo voor ”Full Time Lover”, de volgende slow blues van de set. ”I Want Your Ass” is het tweede nummer van en door Harrelson. Deze met veel soul doordrenkte blues rocker moet het zeker ook van de tekst hebben. De shuffle die hier na volgt ”24 Hours Off The Day” swingt, waarna afgesloten wordt met ”The Shuffle King”, een rocker (inclusief enkele franjes) om U tegen te zeggen. Als extra is er een bonus track toegevoegd. ”Why Did You Leave Heaven” is een akoestische opname, waar Harrelson te horen is. Het is een “zachtere” Harrelson, die een jaar eerder in Upland optrad.    

Met de dood van John Harrelson verdween zijn band Blue Hwy niet volledig. De overige bandleden zijn blijven verder optreden om Harrelson’s werk levend te houden en om met de band door te gaan, wat hij zeker zo gewild zou hebben. Harrelson  

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Cut You Loose” [London] - 2”Fire And Gasoline” [Harrelson] - 3”You Make Me Smile” [Donofrio] - 4”Full Time Lover” [Jones, Scott] - 5”I Want Your Ass” [Harrelson] - 6”24 Hours Off The Day” [P.D.] - 7”The Shuffle King” [Henderson] - 8”Why Did You Leave Heaven” (acoustic) [W. Bullock & R. Whiting] – Words & Music by [noted] – Produced by Rob Donofrio & Roger Ehrnman

Album Line-up:
John Harrelson: guitar, vocals(2,5,8)
Rob Donofrio: bass, vocals (1,3,4,6,7)
“King” Roger Ehrnman: tenor sax
Rick Campos: drums

Discography ‘Carpe Diem’:
2014 - Carpe Diem: Live At The Coach House, Recorded at The Coach House San Juan Capistrano, CA, October, 27, 1995
1999 - Kin To Cain’t
1995 - Fire And Gasoline
1994 - Nothin’ Easy
Discography John Harrelson:
2013 - Dead Man Rockin’ (Music from the documentary “Dead Man Rockin'”, John Harrelson's Life in Music. The album is a survey of blues based rocker John Harrelson's music from 1967 - 2013)
2010 - Cottonmouth Revelator
2008 - Doc H & the Rio Laudanum Cowboys
2007 - Mojave
2006 - Streets of Heart and Lust
2005 - Feral Angels

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Far West Mississippi Recordings

video