LEMBO – 45 MILES

Singer-songwriter Kim Lembo is al meer dan vijfendertig jaar blues artieste. In de jaren ’90 maakt ze naam in de muziek scene van Central New York en brengt ze bij het onafhankelijke ‘Blue Wave Records’ label vier albums uit. Voor haar debuut album (genoemd naar haar band) “Blue Heat” (1994) werkt ze samen met instrumentalist / producer Mark Doyle. In 2000 neemt ze met Blue Heat in Parijs voor ‘Blue Wave Records’ een laatste (live) album (een compilatie van haar optredens in het Chesterfield Café) “Paris Burning” op.

Na een lange opname stop, haar verhuis naar Oakland, CA, in de Baai van San Francisco en werken in de non-profit sector (om haar eigen in andere omstandigheden te leren kennen), begint Kim Lembo opnieuw met songwriting. In 2014 geeft ze haar job op en keert ze terug naar Syracuse, NY, om opnieuw te gaan opnemen en musiceren. “45 Miles” is de naam van haar vijfde studio album. Het is Lembo’s unieke visie op het leven en liefde, aangevuld met persoonlijke bedenkingen. Het verhaal zit verpakt in dertien pakkende, voornamelijk originele songs.

”Country Roads”, de rockende country song met gospel invloedenwaar het album mee opent, schreef Kim toen ze uit het keukenraam bij haar ouders, in de tuin naar de bladeren van de bomen keek. Op haar harmonica opent ze daarna ”Love Will”, één van de nummers,waarin ze terug denkt aan relaties die ze eerder had. Er was de korte affaire, in de winter van 2013, een voorbije relatie met een jongere partner (”I Could Use A Friend”) en haar eerste liefje, die 45 mijl verder in de pizza hut werkte (de titel song ”45 Miles”). ”The Howling” is een nummer, dat door de instrumentatie heel veel sfeer uitstraalt. Rebecca’s cello, Gawain’s piano en de zang van Kim maken dat alles, als een opkomende storm, dramatisch klinkt. Dit geldt ook voor ”Sisters Rising Up”, dat een oproep is aan alle vrouwen, om op te komen voor gelijke rechten. Als je goed luistert naar de songs, zal je opmerken dat Kim het vaak heeft over de regen. Ook in ”The Farm” is dit zo. Dat haar verhuis naar Californië de beste move was, verwoordt Kim in ”California”, een nummer met een stekelige swing. Het moeilijkste nummer, zo schrijft ze zelf, is ”Shake Shingles & Polished Floors”. Het betekende voor Kim, dat ze zich zelf als artieste zo eerlijk mogelijk moest bloot geven. We hadden het er net over, de regen: ”Holy Rain”. De regen, die broodnodig en in bakken viel, terwijl ze samen op Thanksgiving in de kerk zongen. Met ”State Of Grace” sluit Kim het album af. De song verwoordt de gevoelens die ze had tijdens een geweldige dag, terwijl ze in Californië met vrienden van de zon en het water genoot, aan de oevers van de Russian River... Kim legt het zelf uit als volgt:

“ I felt like I was 10 years old again. It was like a dream. Someone had asked me that week how I was doing and I said  I felt like I was living in a state of grace. Words I’m sure I’ve never uttered before. This song came out in an almost complete thought and I knew immediately, it would be the last song on the album. It just makes sense…”

Kim Lembo’s artiestenbloed kruipt waar het niet gaan kan. Dit bewijst ze, gesteund door producer / multi-instrumentalist Gawain Mathews, na jaren met haar nieuwe album “45 Miles” opnieuw. “45 Miles” is een heel persoonlijk en aangrijpend album, dat iets te vertellen heeft. Het is een album dat ik iedereen absoluut wil aanraden!

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Country Roads” - 2”Love Will” - 3”I Could Use A Friend” - 4”The Howling” - 5”45 Miles” - 6”Sisters Rising Up” - 7”The Lover In Me” - 8”The Farm” - 9”California” - 10”Shake Shingles & Polished Floors” - 11”Holy Rain” - 12”This Little Light Of Mine” [xx] - 13”State Of Grace” – Words & Music by Kim Lembo, unless otherwise [noted: 12] – Produced by Gawain Mathews & Kim Lembo

Album Line-up:
Kim Lembo: vocals, harmonica, percussion, boots
Musicians support group:
Andrew Laubacher: drums
Oscar Westesson: stand-up bass
Rebecca Roudman: cello
Graham Patzner: violin
Jason Thor: trumpet
Eric Levy: piano (5)
Andy graham: didgeridoo
Gawain Mathews: all guitars, mandolin, banjo, B3 Hammond organ, piano, percussion, jeans & boots
Penny Jo Pullus, Gawain Mathews: background vocals

Discography Lembo:
2015 - 45 Miles
2000 - Paris Burning - Live at the Chesterfield Café
1999 - Ready To Ride
1996 - Mama Lion
1994 - Blue Heat

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video