BLUES ENGINE – THE QUICK AND THE DIRTY

 

De Britse blues rock formatie Blues Engine werd in London in 2013 opgericht en speelde voor de eerste keer samen in Ronnie Scott's bar in Londen in 2014. De vier die elkaar toen muzikaal vonden wonen in Londen, maar komen uit drie continenten. Het zijn de Russische Katya Chernyakova (zang, piano), de Brit Alex Cooray (gitaar) en uit het Oosten Alexander K. Liutai (bas) en (ondertussen vervangen!) Ovais Hai (drums).

Voor hun debuut “The Quick and the Dirty” hebben we moeten wachten  tot het einde van het voorbije jaar. De band nam in de ‘Lone Pine Studios’ in London met producer Jason Emberton twaalf originele nummers op. Drummer Ovais die er toen bij was, heeft ondertussen afscheid moeten nemen van zijn vriend Cooray, gezien “vervangen onder lichte druk”.

Al vanaf de opener ”Runaway Blues” krijg  je hedendaagse blues, met een frisse beat, met als basis elektrische blues en rootsy boventonen. Luister naar de intro van ”Empty Pocket”. Het gitaar riff van Cooray is repetitief, maar blijft stekelig en tot op het einde boeiend. Ook de intro van ”For A Breath  I Tarry” is interessant en duidelijk belangrijk, bluesy, gestript en alsnog melodieus.  Katya’s piano akkoorden klinken leeg en het is wachten op haar zang om verder op te kunnen gaan in de achtergelaten leegte. Is ”Danse Macabre” een dans of, is het meer dan een knap upbeat nummer met een stekelige beat en Katya die weer schittert met haar zang? Opgelet! ”The Devil Is Dancing On The Roof”. Hij wordt ingeleid met enkele bluesy slides, wat trom geroffel en Katya die uitdagend uitnodigt voor de dans. ”Long Gone”, dat hier goed bij aansluit is door de Indische klanken die ik lijk te horen, emotioneel, lyrisch, maar vooral fascinerend. Sprankelend van het optimisme volgt hierna het poppy ”This Little Heart”, het funky ”Tumbledown” en het opvallende koele, jazzy ”What You Gonna Do?”. Cooray zorgt hierna voor wat Tex-Mex in ”Hold Out” omdat er blijkbaar ook Britse cowboys zijn; om daarna af te sluiten met het relaxte ”Hush Your Mouth” en (“back to the blues” op zijn Engels) ”Valentine” .

Blue Engine is met “The Quick and the Dirty” er in geslaagd te debuteren met een gevarieerd album, dat een brede lading dekt. De nummers zijn een mix van rock, funk, soul en zelf wat jazz, waarbij blues (en de mooie stem van Chemyakova) de rode draad is. Het debuut album van Blues Engine bewijst dat deze jonge Britse band hoog mikt en dat ze hun gevoel voor blues goed en op een eigenzinnige, hedendaagse wijze kunnen vertalen. Deze band zullen we zeker blijven opvolgen!

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Runaway Blues” - 2”Empty Pocket” - 3”For A Breath  I Tarry” [lyrics by A.E.Housman] - 4”Danse Macabre” - 5”The Devil Is Dancing On The Roof” - 6”Long Gone” - 7”This Little Heart” - 8”Tumbledown” - 9”What You Gonna Do?” - 10”Hold Out” - 11”Hush Your Mouth” - 12”Valentine” – Lyrics & Music by Blues Engine, unless otherwise [noted: 3] – Produced by Blues Engine & Jason Emberton

Album Line-up:
Katya Chernyakova: vocals, piano
Alex Cooray: lead & rhythm guitar
Alexander K. Liutai: bass
Ovais: drums & percussion

Discography ‘Blues Engine’:
2015 - The Quick and the Dirty

Artiest info
Website  
 

itunes

video