DANIEL MARTIN MOORE – GOLDEN AGE

Ondanks mijn zeer actieve beluistering van platen die al dan niet voor het schrijven van recensies voor ‘Rootstime’ in mijn cd-speler belanden, gebeurt het toch nog vrij zelden dat ik al van bij de eerste song op zo’n plaat meteen overtuigd ben dat het om een muzikaal pareltje blijkt te gaan. Dat leuke gevoel overkwam me deze keer echter wel direct bij het album “Golden Age” van de Amerikaanse singer-songwriter Daniel Martin Moore.

Nu blijkt dat deze muzikant zijn eerste stappen in de muziekwereld al zette in 2007 via de release van zijn debuutalbum “Stray Age”. Daarna volgden de cd’s “Dear Companion” in 2010, “In The Cool Of The Day” in 2011, “Farthest Field” in 2012 en “Archives Vol. 1” in 2013. Maar de nieuwste plaat “Golden Age” van Daniel Martin Moore is toch iets speciaals, mede dankzij de inbreng van producer Jim James, de leadzanger en stuwende kracht achter de schitterende rockgroep ‘My Morning Jacket’.

Diens invloeden en gevoel voor sterke melodieën zijn overduidelijk aanwezig in alle tien nummers op dit album, maar de echte uitschieters zijn toch instant klassiekers als “Our Hearts Will Hover”, het prachtige “Anyway”, “Sign Of Life” en het vrolijke uptempoliedje “On Our Way Home” waarin we hier en daar subtiele sporen van ‘Great Lake Swimmers’ menen te herkennen.

Anderzijds roept het melancholische werk van deze muzikant ook herinneringen op aan de Berlijnse zanger-pianist en ‘dream pop’-artiest Maximilian Hecker, vooral dan in de nummers “Golden Age” (zie live versie op video), “In Common Time” en in de intieme slotsong “How It Fades”, een uiterst delicaat gezongen, sfeervolle en melodieuze pianoballad.

Jim James (uit Louisville) was ook al de producer van het album “Dear Companion” dat Daniel Martin Moore (uit Cold Spring) in 2010 samen met de muzikant Ben Sollee (uit Lexington) opnam. Deze drie heren hebben dus gemeen dat ze allemaal hun roots in de Amerikaanse staat Kentucky hebben en dat ze op nauwelijks enkele kilometers van elkaar wonen. Wat ze daarnaast ook gemeenschappelijk hebben is dat ze allemaal heerlijke songs kunnen schrijven en zingen. “Golden Age” van Daniel Martin Moore is daarbij de laatst verschenen absolute aanrader voor liefhebbers van steengoede muziek.

(valsam)

“On the new record ‘Golden Age’ of Kentucky-based singer-songwriter Daniel Martin Moore, the influences of its producer Jim James, the musical genius of the American rock band ‘My Morning Jacket’, are very strongly present. Yet, all the credits and merits on the quality of these ‘instant classic’-songs on this delicious album should in the first instance go the composer himself. If you would consider to buy at least one cd in 2016, then let it be this one!” –www.rootstime.be   

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: OK Recordings

video