AARON WATSON – THE UNDERDOG

 

Aaron Watson is een 38-jarige Amerikaanse countrymuzikant uit Amarillo, Texas die al sinds de release van zijn debuutplaat “Shutupanddance” in 2002 stroomopwaarts vaart tegen de traditionele route van het countrygenre in, een traject dat vooral vanuit Nashville, Tennessee wordt aangestuurd. Sinds dat eerste album heeft hij er in totaal al elf andere gemaakt en kon hij er meer dan één miljoen exemplaren van verkopen. De revanche op Nashville was dus zoet en ook met zijn nieuwste cd “The Underdog” gaat hij verder met de symboliek van de tegen Goliath vechtende David die uiteindelijk zal overwinnen.

Dat nieuwe album werd geproduceerd door Keith Stegall, de man die eerder ook al achter de knopjes plaatsnam voor cd-opnamen van de ‘Zac Brown Band’ en van Alan Jackson, twee grote namen in de wereld van de hedendaagse countryscène. In Amerika kwam deze plaat al een jaartje geleden op de markt en schoot meteen naar de eerste plaats in de ‘Billboard Top Country Albums’ –hitlijst, iets waarin een mannelijke countryzanger tot dan toe nooit eerder in geslaagd was.

De eerste single die uit deze twaalf songs tellende plaat werd getrokken was het speciaal voor zijn vrouwtje en de moeder van zijn vier kinderen geschreven liedje “That Look” (zie video), een ronduit prachtig als liefdesliedje vermomde countryballad. Naast familieman is Aaron Watson ook een diepgelovige persoon, wat soms in zijn liedjes wordt weerspiegeld. Op deze plaat gebeurt dat in o.a. de openingstrack “The Prayer”, die gebaseerd is op de in het boek ‘The Man In White’ beschreven geloofsbeleving van Johnny Cash, en ook nog eens in de door pedal steelgitaar gedomineerde song “That’s Why God Loves Cowboys”.

Aaron Watson heeft ook zijn deel van de tegenslagen in het leven gekend door het tragische verlies van zijn jongste dochtertje Julia Grace dat kort na de geboorte in 2011 overleed aan de gevolgen van ‘Trisomy 18’, een chromosomale afwijking die ook gekend is als het ‘Edwards’-syndroom. De mooie ballad “Bluebonnets (Julia’s Song)” is zijn muzikaal geïnspireerde verwerkingsproces van dat pijnlijke gebeuren.

Het is echter niet allemaal kommer en kwel op deze plaat, zoals blijkt uit de bluegrass-tracks “Freight Train”, “Getaway Truck” en albumtiteltrack “The Underdog”, net als bij de uptempo gebrachte countryrocker “That’s Gonna Leave A Mark” en liefdesliedje “Blame It On Those Baby Blues”. Het in 2013 op zijn cd “Paradise Valley” door John Mayer gebrachte nummer “Wildfire” is de enige coversong op deze plaat. Onze persoonlijke favoriete track op deze schijf is het intimistische “One Of Your Nights” dat melancholisch en erg mooi geïnstrumenteerd wordt gepresenteerd.

Afsluiten doet Aaron Watson op deze cd met het nummer “Fence Post”, het waargebeurde verhaal over een jonge muzikant die het probeert te maken, maar door alle platenblazen wordt afgescheept. Zijn doorzettingsvermogen en vastberadenheid hebben na vele jaren echter het ongelijk van de bonzen in de platenindustrie bewezen. Eigenlijk is dit zijn persoonlijke levensverhaal dat Aaron Watson hier zonder enige vorm van bitterheid of verwijten brengt. Het siert deze artiest die zeker nog vele jaartjes in de countrymuziekscène zal blijven meedraaien, waarschijnlijk meestal aan de top.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: BIG Label Records / Thirty Tigers

Distr.: V2 Benelux

video