STEPHEN KELLOGG – SOUTH, WEST,NORTH, EAST

 

Nou, dat is me het pakketje wel...! Een dubbel-CD, met telkens tien songs erop, opgenomen op vier verschillende locaties, met vier verschillende bands....Ik vind dat een serieus huzarenstuk, dat heel veel kans heeft om vrolijk onderuit te gaan, wegens gebrek aan consistentie. Stephen Kellogg -u kent 'm misschien nog als aanvoerder van The Sixers of van zijn vorige soloplaat “Blunderstone Rookery”- vond het wel een goed idee, toen hij zijn crowdfundingcampagne lanceerde en blijkbaar geloofden nogal wat mensen in het project, want de initiële doelstelling werd ruim op voorhand gehaald.

Vandaag is de tweeling er en kunnen we ons aan het luisteren zetten en wat blijkt? Het blijkt dat dit zondermeer in voltreffer van een dubbele plaat is. Dat komt, om te beginnen, omdat Kellogg het vermogen heeft geweldige melodieën te verzinnen: haast elke song klinkt je van bij de eerste luisterbeurt ongeveer vertrouwd in de oren: ingetogen en tegelijk overtuigend, nu eens rockend, dan weer deinend...het zit er allemaal in en het werkt stuk voor stuk. Toptracks uit de eerste tien lichten, is een beetje onbegonnen werk, maar ik probeer het toch: “The Wild Heart”, dat, met z'n pedal steel (van Russ Pahl), redelijk countrygetint is, opener “High Horse”, dat door de tandem Springsteen/Petty geschreven had kunnen zijn, “The Open Heart”, dat dan weer in de catalogus van Hiatt thuishoort en “Wallpaper Angel”, dat zondermeer één van de mooiste refreinen herbergt, die we in lange tijd mochten horen.

Dezelfde hoge kwaliteit wordt aangehouden op de tweede plaat, die opent met “Greta Girl” en in het refrein die “girl” volledig rechtmatig op “pearl” laat rijmen. “Wolf” is zo mogelijk nog straffer en wordt zelfs met iedere beluistering beter. Dat is doorgaans een goed teken en het wijst erop dat dit “blijvertjes” zijn. Ook alweer een topper: “Only Takes a Second”, dat, hoe ingehouden het ook gebracht wordt, een leuk neveneffect genereert: je betrapt er jezelf op dat je dit nummer een hele dag door loopt te neuriën, zodra je 't een paar keer gehoord hebt. Of Neem nu “Barricade”, met zijn schitterende opbouw, dat is een geheide radiohit, als iemand het wil oppikken. Een heel speciale vermelding nog voor het prachtige “26 seconds of Silence”, een lied ter nagedachtenis van de 26 slachtoffers van de schietpartij, die op 14 december 212 plaatsvond in de Sandy Hook lagere school in Newtown, Connecticut.

Voor de volledigheid doe ik nog een graai in de namen van de muzikanten, die een handje kwamen toesteken: Will Hoge, Larkin Poe,Josh 'The Voice' Kaufman, Gregory Alan Isakov -leer aub zijn “The Weatherman”-CD kennen !- en diens fiddler Jeb Bows, ex-collega Sixer Kit Karlson en professor Jeff McHugh, de decaan zonder das, bij wie Kellogg ooit school liep en die een lijntje banjo komt toevoegen. Fraai gezelschap, voor een fraaie dubbelplaat. U weet wat u te doen staat !

(Dani Heyvaert)

releasedatum: 19 februari 2016

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: Bread and Butter Music
Distr.: Bertus / V2

video