NILS LOFGREN – UK 2015 FACE THE MUSIC TOUR

Moeten we Nils Lofgren nog wel aan u voorstellen? Een beetje oprechte muziekliefhebber kent deze Amerikaanse muzieklegende toch al langer. Voor de nieuwkomers dan misschien toch maar even herhalen dat deze zanger-gitarist een indrukwekkende solocarrière achter de rug heeft. Daarnaast maakte hij ooit deel uit van Neil Young’s begeleidingsband ‘Crazy Horse’ en speelde hij mee op piano en gitaar op klassieke albums van Neil Young zoals “After The Gold Rush” en “Tonight’s The Night”.

Sinds 1984 is hij een permanent en prominent lid van ‘The E Street Band’, de al even legendarische begeleidingsgroep van rockster Bruce Springsteen die in 2014 werd opgenomen in de ‘Rock And Roll Hall Of Fame’.

Nils Lofgren wordt in juni 2016 65 jaar jong en de dynamiek die deze muzikant op die leeftijd nog uitstraalt mag een voorbeeld genoemd worden voor al de jongere volgelingen in de muziekwereld. Als zoon van een Zweedse vader en een Italiaanse moeder werd hij in 1951 geboren in Chicago. Als kind leerde hij eerst op accordeon spelen, gevolgd door een korte periode op piano, maar al gauw stapte hij over op de akoestische en elektrische gitaar, een instrument dat hij tot op de dag van vandaag nog elke dag opnieuw omgordt.

Vandaag gaan we het hier vooral over zijn solocarrière hebben en dit naar aanleiding van de release van een schitterend live album van Nils Lofgren: “UK 2015 Face The Music Tour’ dat werd opgenomen tijdens zijn wintertournee doorheen Engeland in januari 2015. Tijdens die optredens stonden er maar twee mensen op het podium: Nils Lofgren op gitaar, keyboards en mondharmonica en multi-instrumentalist Greg Varlotta op keyboards, gitaar, trompet en als backing vocalist.

De nummers die Nils Lofgren tijdens deze akoestische shows vertolkte kwamen allemaal uit zijn soloplaten, maar toch vooral uit het in augustus 2014 verschenen collector’s item “Face The Music”. Dat was een box waarin negen cd’s werden verzameld, goed voor 169 liedjes waarvan er 40 nooit eerder op plaat waren verschenen. Daarnaast zat er ook een dvd in die box waarop 20 videoclips van zijn bekendste songs te zien waren.

De hier besproken cd bestaat uit 15 van die bekendste nummers die Nils Lofgren in zijn bijna 50 jaar durende carrière heeft gebracht. Enkele nummers werden behoorlijk lang uitgesponnen zoals opener “Too Many Miles” (8’:16”), “Girl In Motion” (8’:30”), “Like Rain” (6’:39”) en superhit “Shine Silently” (7’:17”) waarmee deze plaat wordt afgesloten, net nadat hij een beklijvende versie brengt van het nummer “No Mercy” (zie video) uit zijn album “Nils” uit 1979.

Ook opmerkelijk is het nummer “Rusty Gun” uit zijn periode bij de door hem opgerichte groep ‘Grin’. Daarnaast brengt hij ook twee niet door hem zelf gecomponeerde nummers met “I Don’t Wanna Talk About It” dat Danny Whitten schreef voor ‘Crazy Horse’ en het door Gerry Goffin en Carole King in 1966 voor Dusty Springfield gecomponeerde “Goin’ Back”, een song die nadien door heel veel andere artiesten werd gecoverd.

Dat elke rechtgeaarde muziekfan deze live cd in huis moet halen is wellicht een overbodige boodschap, maar we willen u toch nog even op deze bijna verplichting wijzen. U zult er mee voorkomen dat u één van de beste live cd’s van 2016 niet in uw platenverzameling heeft zitten.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cattle Track Road Records

video