LANEY JONES – LANEY JONES

 

Ik maak me sterk dat, ondanks eerdere lovende woorden in deze kolommen, de naam van Laney Jones nog niet tot het gemeengoed van het dagelijkse taalgebruik is doorgedrongen. Dat vind ik jammer, omdat deze jonge dame alles in zich heeft om in hele grote te worden. Dat konden we al afleiden uit haar vorige twee platen,“Beyond The Blue” en “Golden Road” en ook haar recent afgelegd traject wijst in die richting: Haar song “Broken Hearts” werd uitgekozen als “model” voor de masterclass in songwriting aan het JohnF. Kennedy Center for The Performing Arts en haar presentatie daar werd uitgezonden door PBS in de reeks “Great Performances”. Daarnaast werd ze nog gelauwerd in de John Lennon Songwriting Contest en won ze de Southern Musician Showcase van Belk Inc. Vergelijk dat met de Europese schaal en we komen, qua impact en kijkersaantallen, algauw in de buurt van het Eurovisie Songfestival.

Ik heb geen idee over de verkoopcijfers van die vorige twee platen in onze contreien, maar ik het zo'n stil vermoeden dat deze nieuwe, derde dus, wel eens hoge toppen zou kunnen gaan scheren. Tenminste, als er zoiets bestaat als een rechtvaardige wereld. Laney, die zelf banjo, ukelele en toetsen speelt en alle leadzang voor haar rekening neemt, nam deze plaat alweer op met haar vaste band, The Spirits, waarin partner en medesongwriter Matthew Tonner gitaren, toetsen en stemmen bespeelt. Daarnaast is er de ritmesectie, bestaande uit Curtis Seligson (bas, toetsen, dobro en zang) en Alex Shames (drums, percussie en zang). Als je dat allemaal bij elkaar optelt, krijg je een clubje multi-instrumentalisten, die ook nog eens allemaal zingen en je kan er niet omheen dat dit ook de kwaliteit van de op plaat opgenomen versies van de songs ten goede komt. Natuurlijk, als de songs niet deugen, kunnen 26 instrumenten en 40 stemmen daar weinig aan veranderen, maar laten die songs nu net de sterkte zijn van deze nieuwe, volwassen plaat.

Tien stuks staan er op deze CD en samen klokken ze af op zo'n 38 minuten. Het begint allemaal heel erg folky, met een simpele akoestische gitaar en de stem van Laney, die “Do What You Want” inleidt, waarna een zacht orgeltje een tweede laag toevoegt en een slidegitaar en subtiele percussie de kroon op het werk zetten en leiden naar een tweestemmige laatste strofe. Qua binnenkomer kan dit tellen. Vervolgd wordt met een huppelend “Allston (Dance Around)”, dat precies doet wat de titel belooft: hier word je blij van en krijg je zin om ongecontroleerd in het rond te gaan springen. Denk aan Lake Street Dive of Milk Carton Kids en je komt in de buurt. Gevonden radiovreten is dit!

“Bad Luck Charm” drijft op de wisselwerking tussen de ukeleleklank en de stem van Laney, al wordt ook hier laag na laag toegevoegd, zodat je een volle, aan rock verwante klank krijgt.Via “Who Could Love”komen we bij het tweede hoogtepunt van de plaat: “Work It Out”, een werkelijk heerlijke song, die het presteerde om hier in huis keer op keer op “repeat” gespeeld te worden. Ook de lichtjes bluesy gekleurde klanken van “Troubled” brachten hier flink wat deining teweeg, al was het maar vanwege de fijne harmonicaklanken en de erg knappe percussie. Nadien wordt er lichtjes gas terug genomen met “Firewalk”en is het tijd voor een derde hoogtepunt, met name “Lonesome Soul”, waarin Laney volop haar enorme zangtalent kan etaleren, wat ze ook doet op “The Simple Truth”, dat toch vooral beklijft omwille van de harmonieën in de zang. Afsluiter “Endless Summer” is alweer een hoogtepunt en alweer een potentiële radiohit. Geef toe, lezer, in plaat met tien nummers zonder één zwakke ertussen en met vier hoogtepunten....dat kom je toch niet elke maand tegen? Of leef ik op de verkeerde planeet?

Kijk, het is simpel: we zijn met z'n allen al een tijdje op zoek naar de nieuwe Gillian Welch. Wel, Laney Jones is volgens mij een heel ernstige kandidate. Ik mag hopen dat ze heel binnenkort eens onze kant op komt gevlogen en verder laat het zich raden: deze hier zal volgende maand in heelwat EuroAmericanalijstjes opduiken....

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

video