RICHIE ARNDT – MISSISSIPPI - SONGS ALONG THE ROAD (3CD)

 

“ Hören, reisen und träumen Sie mit!... “

Richie Arndt (°1958) aka Heinrich Richard Arndt is een Duitse blues en rock muzikant. Ik moet toegeven, ik kende deze uit Bielefeld afkomstige onderwijzer / artiest niet, tot ik zijn laatste release op mijn tafel kreeg. Richie speelt al vrij jong gitaar, volgt les aan de ‘Hochschule für Musik & Theater’ in Hamburg en later een leraren opleidng. Arndt speelt tien jaar bij de Skydogs en richt in 1995 zijn eigen band de Bluenatics op. In 2007 initieert hij het ‘Rorymania (CD en live) Project’. Samen met andere Duitse gitaristen als Alex Conti, Henrik Freischlader en Gregor Hilden, brengen zij nummers van het Ierse blues icoon Rory Gallagher. In 2009 brengt hij “Train Stories” uit, een combinatie van een CD en audio boek. In 2015 krijgt Richie Arndt de ‘BiG (Blues in Germany) Blues Award 2014’ als ‘Beste Contemporary Blues Artist’.

Met “Mississippi – Songs Along The Road” is Arndt niet aan zijn proefstuk toe, want al eerder bracht hij een CD/audio boek-combinatie uit. Het is dit maal zijn reisverslag van een trip naar het “Deep South” van de States in 2014, zijn pelgrimage naar de Mississippi Delta. Voor vele Europeanen wordt het “Diepe Zuiden” gerelateerd aan de katoen plantages, de slavernij en de vele zwarten die er woonden. Voor vele muziekliefhebbers liggen daar de roots van de muziek, die nu nog steeds bestaat. De reis ging van Memphis via New Orléans tot aan de Golf van Mexico. Arndt deed de reis samen met fotograaf Raphael Tenschert. Zijn doel was het vaderland van zijn helden te gaan bezoeken en alles te rapporteren in de vorm van een muziek album en twee audio CD’s. Hij deed de reis over de Highway 61, de zogenaamde Blues Highway. U.S. Route 61 is de snelweg tussen New Orléans in het Zuiden, via Louisiana naar Wyoming, Minnesota, in het Noorden. Het traject is zo’n 1400 mijl lang en loopt zowat evenwijdig aan de Mississippi rivier. De naam Blues Highway verwijst naar de route die gaat via Memphis en de Mississippi Delta. Arndt bezocht Graceland, het landgoed van Elvis, waar hij tot zijn dood in 1977 met zijn ouders woonde. Sun Studio, de beroemde studio op Union Avenue in Memphis, waar zijn veel beroemde artiesten in de jaren vijftig begonnen. De bekendste is wel Elvis Presley (hij nam hier 23 titels op). Ook hebben Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Johnny Cash, Roy Orbison, B.B. King en U2 er platen opgenomen. Het slaven vluchthuis ‘Slave Haven’ (Burkle Estate Museum). Dit is het huis dat de Duitse imigrant Jacob Burkle liet bouwen, dat via ondergrondse geheime tunnels de slaven naar een betere wereld bracht. Slaven, die d.m.v. gospels als “Swing Low, Sweet Chariot” in codes met elkaar communiceerden. Het Delta Blues museum, in Clarksdale dat gehuisvest is in Yazoo & Mississippi Valley Passenger Depot en, dat naast de Ground Zero blues club van Morgan Freeman ligt. Onderweg sliep Arndt in Peabody, KS, gekend voor zijn eenden markt, in het Grand Hotel in Memphis, in een katoenplukkers hut en in het Riverside Hotel, in de kamer waar ooit ook McKinley Morganfield aka Muddy Waters sliep. Daarnaast bezocht hij juke joints en blues clubs in Beale Street Memphis en voer hij op de Mississippi.

De rode draad in Arndt’s reis zijn de (gedetailleerde) verhalen over de beroemde muzikanten die er Deep South gewoond hebben. Robert Johnson, Billie Holiday, Bessie Smith, B.B. King, Elvis Presley en nog andere merkwaardige personen als Mark Twain en Martin Luther King Jr..    

Op de muziek CD staan naast één eigen compositie, blues ook gospel, R&R, cajun pop, musical, mardi gras, New Orléans en jazz nummers. Arndt zingt in meerdere nummers over de “Great River” Mississippi. De Mississippi is, op de Missouri na, de langste rivier (3766 km lang) van Noord-Amerika. De naam komt van het Ojibweg-woord Messipi, wat “groot water” betekent. De rivier stroomt door of langs de staten Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Mississippi en Louisiana en komt uit in de Golf van Mexico. De opener Chuck Berry’s ”Memphis Tennessee”, ”Walking In Memphis” (de autobiografische signature song van Marc Cohn uit 1991), Lead Belly’s ”Blackwater Blues” en ”Jambalaya” verwijzen naar de plaatsen die Arndt op zijn reis langs de Mississippi bezocht: “I went to Graceland, I heard Al Green preach the gospel, I saw W. C. Handy's statue...”

“Then I'm walking in Memphis
I was walking with my feet ten feet off of Beale
Walking in Memphis
But do I really feel the way I feel?

I saw the ghost of Elvis on Union Avenue
Followed him up to the gates of Graceland
Then I watched him walk right through”

Met een eigen nummer ”Mississippi Flowride” voegt Arndt zijn eigen ervaringen toe en in ”Ol’ Man River” (muziek van Jerome Kern, tekst van Oscar Hammerstein II) in een nummer uit 1927, grijpt hij terug naar de strijd van de veelal zwarte bewoners, tegen de onbeheersbare stroom. Hier vorm gegeven in het harde labeur van stouwer op een stoomboot, Joe: "This has happened, but the river keeps rolling on anyway…"

De reis eindigt via Robert Johnson’s ”Crossroads” in New Orléans. Dit beroemde kruispunt ligt op de kruising van Highway 61en 49. Robert Johnson (1911-1938) woonde het eerste deel van zijn leven op een plantage waar hij blues harmonica leerde spelen, maar het was zijn wens om gitaar te leren spelen. Binnen zeer korte tijd lukte het hem, met behulp van onder meer de mysterieuze Ike Zinneman, het instrument meer dan voldoende te beheersen. Deze prestatie bracht de fabel in de wereld dat Johnson zijn ziel had verkocht aan de duivel. Hij zou op een nacht naar een kruispunt zijn gegaan om daar gitaar te gaan spelen. Om middernacht zou hij benaderd zijn door een grote, donkere man (de duivel), die hem zijn instrument afpakte, het voor hem stemde, en het, in ruil voor zijn ziel, aan hem teruggaf waarna hij het perfect zou kunnen bespelen. ”Strange Fruit” is een jazznummer, beroemd gemaakt door de Amerikaanse jazz zangeres Billie Holiday. Het lied was een aanklacht tegen het Amerikaans racisme, in het zuiden van de Verenigde Staten. Oorspronkelijk heette het nummer “Bitter Fruit”. Het werd geschreven door een communistische onderwijzer van Joodse afkomst uit The Bronx, Abel Meeropol, onder het pseudoniem Lewis Allan. De tekst, die in januari 1937 verscheen in The New York Teacher, verhaalt van een van de lynchpartijen zoals die vroeger veel voorkwamen in het zuiden van de Verenigde Staten van Amerika. De lijken van de zwarte Amerikanen hangen als vreemdsoortige vruchten in de bomen. Het echte New Orléans kan je een beetje proeven in ”Do You Know What It Means To Miss New Orleans” Het nummer is geschreven door Eddie De Lange en Louis Alter en was in 1947 de soundtrack van de film “New Orleans” van Arthur Lubin. In de hoofdrollen schitterden (in zwart / wit) Louis Armstrong en Billie Holiday. Arndt rondt alles af met ”Love Me Tender”. Het is géén originele Presley song, maar een bewerking van “Aura Lee”, een liedje (van Ken Darby) dat gezongen werd in de Burgeroorlog. Voor de gelijknamige Elvis’ 20th Century Fox film uit 1956 herbewerkte Ken Darby aka “Vera Matson” het nummer. Het nummer werd heel populair en werd ook gezongen in de U.S. Military Academy in West Point, New York.

Als je naar “Mississippi - Songs Along The Road” luistert, luister je naar een heel persoonlijk verhaal van deze Duitse blues artiest. Het is een verhaal dat je beter begrijpt, als je wat dieper in de geschiedenis van de nummers (en van Deep South) gaat delven. De reis is terug gaan in de geschiedenis van de ‘Cotton States, de ontheemde Federatie Staten en de ‘Civil Rights Movement’. Voor hen, die op een relaxte manier en thuis, deze reis ook eens willen doen is “Mississippi - Songs Along The Road” een bijzonder document. Misschien had er ook een Engelse versie moeten zijn, wat e.e.a. voor sommigen beter toegankelijk maakt.

Richie Arndt is er in geslaagd dit alles goed te verwoorden. Hij geeft ons een beter inzicht in het leven van de muzikanten in die periode in Deep South. Er is niet alleen de muziekgeschiedenis en zijn eigen song interpretaties, maar er zijn ook de foto’s van fotograaf Raphael Tenschert, die voor de extra toets zorgen. 

Eric Schuurmans

 

Audio Book1: All O-tunes, “Atmos” & “Field recordings” by Richie Arndt / Lyric excerpts from “I Never Saw The Mississippi” by Richie Arndt from “Tom Sawyer & Huckleberry Finn” soundtracks: “La Soif des Grands Espaces” by Vladimir Cosma (Richie Arndt - acoustic guitar) / “Tammy” by Livingstone / Evans / Bradke (Richie Arndt: guitar, Bianca Shomburg: vocals, Bjørn Diewald: lap steel guitar) / “Gone With the Wind” (George Kochbeck: composition, instruments)

Audio Book2: All O-tunes, “Atmos” & “Field recordings” by Richie Arndt / Lyric excerpts from “Tallahatchie Flats” by Richie Arndt / Lyric excerpts from “I Never Saw the Mississippi” by Ritchie Arndt / Voice German translation “Strange Fruit” Ulrike Ferdinand / Interview with Sylvester Hoover and voice German translation: © Knut Benzner / Interview with B.B. King and voice German translation © Knut Benzner

Album track list CD: 1”Memphis, Tennessee” [C. Berry] - 2”Swing Low, Sweet Chariot” [traditional] - 3”Walking In Memphis” [M.Cohn] - 4”Blackwater Blues” [H.Ledbetter] - 5”Mississippi Flowride” [R.Arndt - 6”Crossroads” [R.Johnson] - 7”Strange Fruit” [L.Allen] - 8”Ol’ Man River” [J.Kern & O.II Hammerstein] - 9”Jambalaya & Iko Iko” [H.Williams] - 10”Do You Know What It Means To Miss New Orleans” [E.Delange & L.Alter] - 11”Love Me Tender” [E.A.Presley]– Words & Music by [noted] – Produced & arranged by Richie Arndt

Album Line-up:
Richie Arndt: vocals, guitars
Wolfgang Brammertz: organ (2,3,8)
Bjørn Diewald: lap steel guitar, keys (2,5)
Bianca Diewald:-Schomburg: harmony vocals (Tammy)
Christiane Eiben: harmony vocals (2,3,9)
Karl Godejohann: drums (3,7,8,10,11)
Jens-Ulrich Handreka: bass (1,2,5,6,9)
Kevin Hemkemeier: upright bass (3,7,8,10,11)
Matthias Klause-Gauster: piano (3,7,8,10,11)
Dieter Kropp: harmonica (1,4,5)
Stephan Schulze: tuba, trombone (7,10)
Tine Vonhoegen: harmony vocals (2,3,9)
Peter Weissbarth: drums (1,2,5,6,9)

Discography Richie Arndt:
1997 - All Kinds of Blue
2000 - Live at the Colloseum
2003 - Voodoo
2005 - Travellers
2007 - Rorymania
2009 - Train Stories (CD/audio book)
2009 - The Vineyard Sessions, with Gregor Hilden, Richie Arndt & Timo Gross
2010 - The Vineyard Sessions II, with Richie Arndt, Timo Gross & Alex Conti
2010 - The Blue Side of...Best of
2011 - Crossing Borders, with Richie Arndt, Timo Gross & Alex Conti (Fuego)
2012 - Come Home To Me - The German Blues Projekt feat. Mennana Ennaoui
2012 - Through the Storm – The German Blues Projekt, with Richie Arndt & the Bluenatics, Georg Schroeter & Marc Breitfelder
2012 - Live with friends – Richie Arndt (Bluenatics, Kellie Rucker, George Kochbeck, Marlon Klein)
2014 - At the End of the Day – Richie Arndt (with Acoustic Band / Bluenatics, Gregor Hilden, Georg Schroeter, Marc Breitfelder, Dieter Kropp, George Kochbeck, Joachim Dölker, Christiane Eiben, Annette Steinkamp)
2015 - Mississippi – Songs Along The Road (CD/audio books)

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Fuego

video