THE JAMES HUNTER SIX – HOLD ON!

‘Volhouden!’ oftewel “Hold On!” is de kreet die dienst doet als albumtitel voor de vierde plaat van de Britse rhythm & bluesmuzikant en soulzanger James Hunter die in oktober 1962 als Neil James Huntsman in Colchester, Essex geboren werd. Deze 53-jarige artiest heeft met zijn groep ‘The James Hunter Six’ een dijk van een nieuwe plaat aan de muziekwereld geschonken.

In zijn zeer herkenbare stijl brengt hij soulvolle liedjes die stuk voor stuk van een dynamische en catchy melodie werden voorzien en steevast door bariton- en tenorsaxofoon tot schitterende werkjes worden verheven. Tien van die nummers vormen de tracklijst van “Hold On!”, een album dat hierbij warm tot heet wordt aanbevolen om aan uw privé platencollectie toe te voegen, maar toch vooral om heel vaak uit die collectie te worden geplukt om rondjes in de cd-speler te draaien.

“Hold On!” werd opgenomen door producer Gabriel Roth (aka ‘Bosco Mann’) in de ‘Daptone West’-studio in Riverside, Californië en de daar bijna permanent stralende zonneschijn zit gebeiteld in de songs op deze plaat. James Hunter is in uitstekende doen op deze cd en hij was dat blijkbaar ook toen hij de tien songs voor dit album heeft gecomponeerd.

Wie kan blijven stilzitten op de swingende tonen van uptempo songs als opener “If That Don’t Tell You”, “(Baby) Hold On” (zie live versie op video), “A Truer Heart”, “Free Your Mind”, het ‘Motown’-achtige “Stranded” of gitaarrocksong “Satchel Foot” heeft ofwel prut in de oren of totaal geen gevoel voor muziek. En dan hebben we nog helemaal niets gezegd over het allerbeste werk op deze plaat, zijnde het heerlijke “This Is Where We Came In”, het naar Sam Cooke lonkende “Something’s Calling” en “Light Of My Life” en de onweerstaanbare afsluiter “In The Dark”.

Een extra grote pluim voor zijn ‘Six’-begeleidingsband is dan ook meer dan ooit op zijn plaats. Pianist en organist Andrew Kingslow, bassist Jason Wilson en drummer Jonathan Lee leveren een ware topprestatie af die mooi wordt afgerond door het aanstekelijke saxofoonspel van Lee Badau en Damian Hand.

Begin jaren ‘90 werkte James Hunter intensief samen met de Ierse troubadour Van Morrison die verzot was op zijn soulvolle stijl van zingen en gitaar spelen. ‘Van The Man’ zong backing vocals op twee songs van James Hunter’s debuutalbum “Believe What You Say” uit 1996. Andersom ging het toen James Hunter op zijn beurt backing vocals verzorgde op Van Morrison’s live album “A Night In San Francisco” uit 1994 en op zijn studioalbum “Days Like This” uit 1995.

Sinds James Hunter internationale roem wist te vergaren met zijn soloplaat “People Gonna Talk” uit 2006 en de daarop volgende albums “The Hard Way” uit 2008 en “Minute By Minute” uit 2013 ging het echter razend snel met zijn solocarrière die nu alweer een absoluut hoogtepunt bij heeft verworven met de release van zijn nieuwste album “Hold On!”. Ga dat allemaal vooral live zien, bijvoorbeeld volgende maand in Amsterdam of Leuven.

(valsam)

 

17 maart 2016: Paradiso Noord, Amsterdam, NL
18 maart 2016: Leuven Jazz @ Het Depot, Leuven, BE

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Daptone Records

Distr.: V2

video