BIG BOY BLOATER & THE LIMITS – LUXURY HOBO

 

 “ An album about the modern day life and society… “

“Big Boy” Bloater (°1971, Farnham, Surrey) is een Britse singer-songwriter, gitarist en radio presentator, die al jaren solo en met The Limits optreedt. Als tiener trad hij voor wat zakgeld op in clubs en pubs. Later leidde Bloater zijn eigen zeskoppige Southside Stompers band en werd hij bekend in de R&B en blues scene. Zo trok hij o.a. de aandacht van Mark Lamarr (een Brits komiek, radio DJ en TV presentator), die in 2008 zijn eerste promo single “Whammy” persoonlijk financierde. Bloater tourde al wereldwijd en was op meerdere festivals te zien. Recent tourde hij met Imelda May en was hij gast bij de BBC Radio in het programma van Jools Holland, Paul Jones, Craig Charles en Mark Lamarr.

In 2009 gaat Bloater op zoek naar nieuwe uitdagingen en in 2010 gaat hij meer samen werken met andere muzikanten (Jim Jones Revue, Carlos & the Bandidos). Vanaf 2011 ontbindt Bloater zijn bands en gaat hij solo. Momenteel werkt Bloater ook als presentator van “The Blues Magazine Show” van ‘Team Rock Radio’.  

Big Boy Bloater debuteerde in 2008 met ”That Ain’t My Name” en bracht ondertussen al vier albums uit. Met zijn LiMiTs (Matt Cowley: drums, Dan Edwards: keyboards & Steven Oats: bas) maakte hij recent een vijfde album “Luxury Hobo”, wat op zich een ouderwets R&B album is geworden, met hier en daar wat pub rock anno jaren ’70 in verwerkt. De rock die ik hier bedoel, kan je al horen in de opener, de energieke rocker (ingeleid door enkele orgeltonen van Dan Edwards) ”Devils Not Angels” (over mensen die je voor het eerst ontmoet en die in jou ogen misleidend kunnen zijn) of, in ”It Came Out Of The Swamp” (over tegen iets ingaan dat je niet kent), dat hierna volgt. Big Boy Bloater wordt een twijfelende rocker in ”I Love You (But I Can’t Stand Your Friends)” en in ”The Devils Tail” brengt een ode aan de You Tube generatie en de aandacht die ze overal opeisen. Wil je de aandacht van de duivel krijgen, dan moet je zeker eens op zijn staart gaan staan. De lucht is nog niet volledig geklaard als Bloater ”I Got The Feeling Someone’s Watching Me” inzet. Bloater verzet zich als een paranoia tegen het feit, dat je overal gezien en gefilmd wordt, zonder het vaak niet eens te weten. In de traag rockende bluesy titel song ”Luxury Hobo Blues” ziet Bloater iedereen en zichzelf op de éérste plaats, als een moderne zwerver, die overal kan komen en gaan. ”Robot Girlfriend” is een erg eigenzinnig en ook opvallend nummer. Niet alleen het onderwerp, maar ook de teksten zijn donker en alsnog komisch. Het meest eenvoudige nummer is ”All Things Considered”. Niet alleen de soul stijl, maar ook wat er nog extra bij komt aan instrumentatie en arrangementen, valt op door het elementaire. De afsluiter tenslotte ”Not Cool Man” is opnieuw een ruige pub rocker, die je hoort, als je met vrienden iets gaat drinken.

Big Boy Bloater kan opnieuw meer positief tegen het leven aankijken. Van de depressie die hij een aantal jaren geleden door ging, is er blijkbaar niet veel meer op “Luxury Hobo” te horen. Zijn nummers schitteren door de eigenzinnige aanpak, die ze bijzonder maken. Ik denk dat velen deze Britse muzikant niet kennen. Ontdek hem en herken jezelf als een hedendaagse, luxe zwerver.

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Devils Not Angels” - 2”It Came Out Of The Swamp” - 3”I Love You (But I Can’t Stand Your Friends)” - 4”The Devils Tail” - 5”I Got The Feeling Someone’s Watching Me” - 6”Luxury Hobo Blues” - 7”Robot Girlfriend” - 8”All Things Considered” - 9”Not Cool Man”  – Lyrics & Music by Big Boy Bloater – Produced by Adam Whalley

Album Line-up:
Big Boy Bloater: vocals, guitar
Matt Cowley: drums
Dan Edwards: keyboards
Steven Oats: bass

Discography ‘Big Boy Bloater (& the LiMiTs)’:
2016 - Luxury Hobo, with the LiMiTs
2014 - The One Man Show
2012 - The World Explained, with the LiMiTs
2011 - Big Boy Bloater and the LiMiTs feat. Imelda May & Snowboy
2008 - That Ain’t My Name

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Provogue / Mascot

video