RAG-AND-BONE – EVERYTHING CAN BE BURNT BUT THE TRUTH

De vijf heren van de Zweedse folkrockformatie ‘Rag-And-Bone’ noemen hun muziekstijl een ‘akoestische versie van ‘Led Zeppelin’, vermengd met melodieuze Americana en experimentele folkrock’. Zanger-gitarist Mats Nilsson, fiddler en gitaar- en banjospeler Johan Malmberg, mandoline-, gitaar- en lap steelspeler Pelle Johansson, contrabassist Lars Magnusson en drummer David Svedberg spelen in deze samenstelling samen als ‘Rag-And-Bone’ sinds 2007, nadat Mats Nilsson twee jaartjes eerder onder dezelfde naam een soloproject had opgestart.

Hun titelloze debuutplaat verscheen in 2007 en kreeg in 2010 een vervolg in de vorm van het album “Novice Pioneer”. Daarna duurde het vijf jaar vooraleer een derde studioalbum het levenslicht mocht zien. Dat is het hier en nu besproken album “Everything Can Be Burnt But The Truth”, een elf songs tellende cd die ook als dubbele vinylplaat op de markt is verschenen.

Op twee nummers van deze plaat krijgt Mats Nilsson de vocale steun van zangeres Maria Stille van de Zweedse rockformatie ‘Swingin’ Hayriders’. Zij zingt mee als backing vocaliste op de openingstrack “Bridges” en in duetvorm bij de song “Love Won’t Happen Here”. De albumtiteltrack is een bijna 8 minuten durende rockepos dat vrij rustig begint maar langzamerhand uitgroeit tot psychedelische rockmuziek.

Echt loeiharde rockmuziek hoeft u echter niet te verwachten van ‘Rag-And-Bone’ want de aandacht voor melodie en ritme blijft in elke track op deze plaat ruimschoots overeind. “Withered Rose” is zelfs een gematigde ballad en het in de Zweedse taal getitelde “Harbäckshult” is een vrij monotoon en rustig instrumentaal tussendoortje.

De seventies-rocksound is de voornaamste basis van het nummer “Past Date Oracle” en ‘Led Zeppelin’-leadzanger Robert Plant loert goedkeurend om de hoek bij de nummers “By Blood Undone” en “Last Token”. Vocaal is het stemgeluid van Mats Nilsson wel OK maar toch nog een aantal mijlen verwijderd van zijn voorbeeld en inspiratiebron bij de Britse rockgroep uit de beginjaren ’70.

Enkel bij de akoestische rockballad “Cradle And My Tomb” weet ‘Rag-And-Bone’ onze volle aandacht nog even te vatten, om daarna met het door fiddle gedomineerde uptemponummer “Heatherwaste Bound” voor een waardige afsluiter van deze plaat te zorgen.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
RAG-AND-BONE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Rag-N-Bone Music

cdbaby

video