SIDESTEPPER – SUPERNATURAL LOVE

In het meest noordelijke puntje van het Zuid-Amerikaanse continent ligt het land Colombia met zijn hoofdstad Bogotá, zijn uitgestrekt regenwouden, zijn torenhoge bergen en zijn vele koffieplantages. Tussen de bijna 50 miljoen inwoners van het land bevinden zich ook de vijf muzikanten van de formatie ‘Sidestepper’ die al in 1996 werd opgericht onder impuls van de nu 50-jarige Engelse DJ en producer Richard Blair. Hun kenmerkende ‘elektro cumbia’-sound verenigt de elektronische dansmuziek met o.a. ‘drum and bass’, salsa en cumbia.

Richard Blair was in de beginjaren ’90 actief als geluidstechnicus bij het ‘Real World Records’-label van Peter Gabriel. Daar werd hij overdonderd door de opzwepende sound van de Latijns-Amerikaanse en Afro-Carraïbische muziek spelende zangeres Totó La Momposina en haar groep die er in 1992 hun album “Candela Viva” kwamen opnemen. Hij trok naar Colombia en richtte er ‘Sidestepper’ op. In 1997 verscheen hun debuutalbum “Southern Star”, een plaat die vier vervolgalbums kreeg waarvan het mixalbum “The Buena Vibra Sound System” in 2014 de laatste release was.

In de volgende dagen zal er een nieuwe plaat van ‘Sidestepper’ worden uitgebracht onder de titel “Supernatural Love” waarop de band twaalf nieuwe nummers brengt die allemaal door de vijf bandleden werden gecomponeerd. De meeste leadzang was voor rekening van zangeres Érika Muñoz, terwijl ‘Chongo’ (aka Juan Carlos Puello) tekende voor percussie en zang, Ernesto ‘Teto’ Ocampo op gitaar en fluit speelde en Edgardo Garcés voor backing vocals en extra percussie zorgde. Bandleider en cd-producer Richard Blair bespeelde alle overige instrumenten die op dit album te horen zijn en af en toe treedt hij ook op als leadzanger.

Er kwamen ook enkele gastmuzikanten naar de studio voor de opname van een paar nummers. De opvallendste naam hierbij is die van de Colombiaanse rock- en popzangeres Andrea Echeverri, de frontvrouw van de lokale topgroep ‘Aterciopelados’, die op deze plaat meezingt op de albumtiteltrack “Supernatural Love”. Er is bovendien ook een rol weggelegd voor de Colombiaanse singer-songwriter Elkin Robinson die zijn medewerking verleent aan het nummer “On The Line”.

De eerste single die uit deze cd zal getrokken worden is de song “Come See Us Play”. Wij hebben op bijgaande video gekozen voor een in de studio opgenomen live vertolking van “Supernatural Soul”, de laatste song op deze plaat. Tropische instrumenten zoals kalimbas, shakers, maracons, hand drums en tamboerijn zorgen voor opzwepende percussie bij de tracks op “Supernatural Love”.

Onze favoriete tracks zijn opener “Fuego Que Te Llama”, het vrolijk swingende “On The Line”, het met oerwoudgeluiden overladen “Magangué” en de als rustpunt fungerende ballad “Hear The Rain Come”. Deze plaat is een aanrader voor liefhebbers van wereldmuziek en voor iedereen die wel eens wil horen waar de mensen aan de andere kant van de wereld in Zuid-Amerika zoal naar luisteren en op dansen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Real World Records
Distr.: [PIAS]

video