ANTOINE PIERRE - URBEX

De jonge (23) Luikse drummer Antoine Pierre putte zijn muzikale inspiratie uit het beluisteren van de platen van zijn ouders, het toeteren op een saxofoon en het “drummen” op pakken waspoeder. Met het bespelen van een echt slagwerk begon hij op 12-jarige leeftijd, in 2008 vormde hij The Metropolitan Laboratory waarmee hij optrad op veel festivals zoals Jazz à Liège, Dima Jazz Festival (Algerije) en Comblain Jazz Festival waar zij de Young Talent Award wonnen. Sindsdien trad hij op met topmuzikanten als Philip Catherine, Enrico Pieranunzi, Didier Lockwood, Tim Armacost en Toine Thys. In 2014 behaalde hij Magna Cum Laude een Master’s degree aan de Koninklijke Academie van Brussel. Daarna vertrok hij naar New York om te studeren aan the New School for Jazz and Contemporary Music en om samen te spelen met de locale musici.

Als sideman nam Antoine deel aan de volgende cd’s : Taxiwars-idem, Toine Thys Trio-Grizzly, Jean-Paul Estiévenart-Wanted, Philip Catherine-Côte Jardin, Urbex is het eerste album onder zijn eigen naam. De titel Urbex betekent Urban Exploration en staat voor de esthetiek van verlaten oude gebouwen die door het verstrijken van de tijd worden getooid met paddenstoelen, schimmels en allerlei verkleuringen. De muziek van Antoine Pierre ( hij schreef alle composities en arrangementen) verbeeldt deze atmosfeer, levendig maar ook verlaten, chaotisch maar toch ook met structuur. Zijn arrangementen alterneren tussen zachte passages en chaotische climaxen. Urbex kwam tot stand tussen het verblijf in twee steden, aan de ene kant Brussel waar hij studeerde en zijn medemuzikanten ontmoette en anderzijds New York dat hem de gelegenheid gaf om dicht bij de bronnen van de jazz te geraken. Deze twee bronnen vormen de katalysator van de composities en arrangementen die beurtelings energiek en apocalyptisch zijn en die perfect tot leven worden gebracht door het octet dat de muziek ten gehore brengt op deze cd.

“Le Soir“ vergeleek de muziek met het werk van schilders als Claude Monet die als voorbeeld dient voor de diversiteit, de delicate benadering en de impressies, Spillaert staat voor de sfeer en het mysterie en tot slot Pollock wiens werk wijst naar de energie, de dynamiek en de klaterende klankkleur. Mooier kan ik het niet onder woorden brengen, de uitgebreide bezetting zorgt voor een bijzondere klankkleur, waarbij mij menigmaal de muziek van het Liberation Music Orhestra van Charlie Haden en Carla Bley in de herinnering schiet
De bezetting bestaat uit: Jean-Paul Estiévart ( tpt), Steven Delannoye ( ts, basclt), Toine Thys.( ts,ss,basclt), Bert Cools ( gtrs, Electronics), Bram DeLooze ( pno), Félix Zurstrassen ( el.bs), Lorenzo DiMaio ( perc.) en Antoine Pierre ( drs).
Een absolute aanrader en wat een debuut !

Jan van Leersum.

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : Igloo Rec.
Distr.: Challenge Rec.

video