CHIP TAYLOR – LAST CHANCE + SOME OF US

De vinylplaten in de jaren zeventig en de liedjes die ervoor werden opgenomen duurden indertijd helemaal niet lang. Het grote voordeel daarvan is dat de momenteel zeer populair geworden heruitgaven van die oude platen op cd tegenwoordig heel gemakkelijk de tracks van twee oude vinylplaten op één cd-schijfje kunnen samenbrengen. Daarenboven zijn die oude opnames ook nog eens sterk verbeterd door de ‘remastering’ die er in de moderne studio’s kan worden op losgelaten.

Het ‘Morello Records’-platenlabel heeft die techniek nu toegepast op twee stokoude platen van James Wesley Voight, in de muziekwereld veel beter gekend als Chip Taylor, broer van acteur Jon Voight en daardoor ook oom van Jon’s dochter, de wereldberoemde actrice Angelina Jolie. De twee albums waarover we het hier gaan hebben zijn “Last Chance” uit 1973 en “Some Of Us” uit 1974.

Beide platen werden destijds opgenomen in de ‘Aengus Recording Studios’ in Fayville, Massachusetts en hadden naast Chip Taylor op akoestische gitaar als vast muzikaal personeel John Platania op elektrische en akoestische gitaar, George Kiriakis op leadgitaar en Erik ‘Rick’ Nelson op drums. Verder duiken op beide albums nog een resem gastmuzikanten op die op minder frequent gebruikte instrumenten als pedal steel, dobro, mandoline of fiddle spelen.

Opvallend bij “Last Chance” was dat de backing vocals verzorgd werden door ‘The Jordanaires’, het beroemde gospelkwartet uit Springfield dat gedurende 16 jaar (van 1956 tot 1972) de backing vocals deed bij platenopnames en live optredens van Elvis Presley. Een ander speciaal voorval is dat Chip Taylor het nummer “(The Coal Fields Of) Shicksinny” samen met zijn broer en geoloog Barry Voight heeft gecomponeerd. De muziek en de teksten van alle andere songs zijn helemaal voor rekening van Chip Taylor zelf.

De bekendste song uit deze plaat is wellicht “Son Of A Rotten Gambler” (zie video) dat u zeker nog wel kent in de hitversie van ‘The Hollies’ uit 1974 of van Emmylou Harris uit haar album “Cimarron” uit 1981. Maar Chip had deze song speciaal voor de Canadese zangeres Anne Murray geschreven die er in september 1974 een nummer één-hit in eigen land mee scoorde. Andere mooie songclassics uit deze plaat zijn “I Read It In Rolling Stone” en de ballads “It’s Still The Same”, “Family Of One” en “Last Chance”.

Chip Taylor heeft heel wat nummers gecomponeerd die tot hits werden gezongen door andere artiesten. Zo schreef hij o.a. het vaak gecoverde “Angel Of The Morning” (van o.a. P.P. Arnold, Nina Simone en Juice Newton), Jackie DeShannon’s hit “I Can Make It With You”, Waylon Jennings’ klassieker “Sweet Dream Woman” en millionseller “Wild Things” van ‘The Troggs’ en Jimi Hendrix.

De plaat “Some Of Us” die een jaartje na “Last Chance” op de markt was gekomen werd over het algemeen minder gunstig onthaald dan zijn voorganger die als één der beste platen van 1973 werd geroemd. Toch zijn er ook op dit album enkele pareltjes te horen met o.a. “Me As I Am”, “(It’s A Long Way) Back To The Heart”, “Something “Bout The Way This Story Ends” en titeltrack “Some Of Us”, waarin er gesproken fragmenten zitten met de stem van zijn vader Elmer Voigt die het jaar voordien in 1973 was overleden en die Chip Taylor met deze song een muzikaal eerbetoon wou geven.

Deze heruitgegeven dubbelaar is een absolute must voor mensen die het werk en de carrière van de op 21 maart 76 jaar wordende Chip Taylor al vele jaren zeer genegen zijn. Deze platen worden nu trouwens voor het eerst in cd-vorm uitgebracht en dat komt de geluidskwaliteit alleen maar ten goede.

(valsam)


Artiest info
Website  
 

Label: Morello Records
Distr.: Cherry Red Records

video