ANDY BELL – TORSTEN, THE BEAUTIFUL LIBERTINE

Andy Bell is als leadzanger actief bij het elektropopduo ‘Erasure’ sinds 1985 (30 jaar dus) toen deze formatie door hem samen met Vince Clarke werd opgericht. Clarke was van 1980 tot 1981 lid van de nog erg jonge popgroep ‘Depeche Mode’ en stapte daar in 1981 uit om vier jaar lang samen met Alison Moyet het succesvolle synthpopduo ‘Yazoo’ te vormen. Toen de zangeres een solocarrière ging nastreven werd ‘Erasure’ in het leven geroepen en dat bleek een schot in de roos want er gingen sindsdien meer dan 25 miljoen platen van dit duo over de toonbank.

De bijna 52-jarige Andy Bell heeft in de voorbije jaren zelf ook enkele keren een soloalbum uitgebracht, zij het met wisselend succes. Zijn zeer herkenbare stemgeluid typeert dancepopalbums als “Electric Blue” uit 2005 en ‘Non-Stop” uit 2010. Hij komt op voor dierenrechten en als openlijk verklaarde homoseksueel heeft hij zich ook ingezet om fondsen te verzamelen voor de strijd tegen ‘aids’ en ‘HIV’, een ziekte waar hij sinds 1998 zelf positief aan werd bevonden en permanente behandeling voor krijgt. Drie jaar geleden was er nog een zware tegenslag toen zijn langjarige partner Paul Hickey op 62-jarige leeftijd is overleden.

Andy Bell stortte zich nog intensiever op zijn werk als muzikant en bracht het album “Torsten The Bareback Saint” uit in 2014. Begin maart 2016 zal hier een vervolg op komen in de vorm van een nieuwe plaat die “Torsten, The Beautiful Libertine” getiteld wordt. Er zal vanaf maart in Londen ook een theatervoorstelling rond dit zesde soloalbum volgen (zie trailer op video).

Deze plaat is een voortzetting van het verhaal uit de vorige cd rond de persoon van Torsten, een polyseksuele, onsterfelijke persoon die gedurende decennia al zijn vele geliefden en vrienden heeft overleefd en daar steeds meer melancholie en emoties over beleeft. De 17 tracks op deze plaat zijn heel korte en ook heel lange composities die conventionele popmuziek in harmonie brengen met theatraliteit en die Andy Bell’s zeer dramatisch en expressief klinkende stem totaal tot uiting laat komen.

De muzikale leidraad op deze songs bestaat uit danspop, elektronische synthesizermuziek en pure, in ‘seventies’-stijl gebrachte discoliedjes. De songteksten zijn een aaneenschakeling van het verhaal dat Andy Bell over de persoon en de gevoelens van de fictieve figuur Torsten wil vertellen. We kunnen hier best geen songtitels vermelden van nummers die bij ons het meest in de smaak vielen, want de volledige tracklijst van deze plaat dient eigenlijk als één geheel verhaal beschouwd te worden.

(valsam)

CD-RELEASE: 3 MAART 2016

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video