RED ZEBRA - THE BEAUTIES OF THE BEAST, THE BEST OF RED ZEBRA (1980-83)

Dit wordt een makkie: Red Zebra, één van de groepen, die de muzikale identiteit van Vlaanderen vorm gaven vanaf 1980, is er dan wel definitief mee opgehouden in 2013, maar dat belet niet dat de erfenis van deze band met de nodige egards behandeld mag en moet worden. Voor dit soort zaken moet je tegenwoordig bij Starman zijn en ook deze keer kweet Felix Huybrechts zich knap van zijn taak: deze overzichtsplaat bevat in totaal twintig nummers en maakt op die manier een dwarsdoorsnede van al wat deze Brugse punkers-annex-new wavers ons nalieten.

Ik ga niet flauw doen en dus niet de inhoud van het inlegboekje overnemen, maar ik kan er u wel op wijzen dat dàt boekje één van de betere in zijn soort is: in nauwelijks 45 korte lijntjes wordt zowat de hele geschiedenis van de band uit de doeken gedaan en wordt in herinnering gebracht wie allemaal deel uitmaakte van de band of wie meewerkte aan welke van hun platen. Dat is een geweldige verdienste

Natuurlijk is er “I Can't Live in a Living Room”, in twee versies zelfs, maar vooral is dit een bijzonder handig schijfje om al die kapotgedraaide maxis en elpees van toen te vervangen. Als je al die songtitels even overloopt, dan sta je toch wel een beetje versteld te kijken naar de omvang van de nalatenschap van deze band, die toch behoorlijk wat plaats inneemt in ons collectief muzikaal geheugen. “Graveyard Shuffle”, “TV-Activity”, “Bastogne”, “The Art of Conversation”, “Man Comes from Ape”; “Beirut by Night”....ze zijn er allemaal en daar zijn we blij om.

Deze compilatie is méér dan op haar plaats, temeer daar je kunt vaststellen dat verreweg de meeste van de songs na al die jaren nog niets aan kracht ingeboet hebben en dus totaal niet gedateerd zijn. Dit is een heel knap tijdsdocument geworden, waarmee elke rechtgeaarde liefhebber die toen nog te jong was zijn schade kan inhalen en elke oudere, die vandaag geen platendraaier meer heeft, zich elk excuus ontnomen ziet om niet “back into history” te gaan. Voor bijna geen geld krijgt u bijna zeventig minuten van het allerbeste, dat ooit in België gemaakt werd. Alweer: hulde aan Starman. En nu met z'n allen naar de CD-boer !

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Starman Records

video