PAUL COWLEY – RURAL

 

 “ A celebration of blues songs that have no need for effects and add-ons, a perfect demonstration of stripped-back music in its simplest form…” (Liz Aiken)

Paul Cowley is een Brit die van Birmingham (district in de regio West Midlands in de UK) naar Morbihan, een departement in het woeste en groene Franse schiereiland Bretagne verhuisde. Cowley is een singer-songwriter, (akoestische fingerstyle & slide) gitarist, die zijn inspiratie vindt in de country blues van legendes als Lightnin Hopkins, Mississippi John Hurt, Robert Johnson en Big Bill Broonzy. Hij ventileerde jaren lang eerst in Sutton Coldfield en de regio van Birmingham (daarna in de ganse UK en Europa) zijn liefde voor akoestische en pre-war blues, via The Sutton Blues Collective. Cowley trad al live op voor de BBC en andere radio stations.

Met zijn laatste (zijn derde) studio album “Rural” refereert Paul Cowley naar zijn verhuis naar het landelijke Morbihan. Van de twaalf zijn vier originele nummers en de andere acht zorgvuldig uitgekozen (meestal) country blues songs. Cowley kiest als opener een eerste keer voor Mississippi Fred McDowell en zijn ”Write Me A Few Of Your Lines”. McDowell (1904-1972) wordt beschouwd als de éérste (North Mississippi hill) country blues artiest. Hill country was de muziek regio parallel aan en ten oosten van de Delta regio. In het nummer dat hij schreef in 1959, zoekt hij troost omdat hij alleen achterbleef, nadat zijn geliefde  hem verliet: “Lord, when you get home, baby / Sit down and write me a few of yo' lines…”. Veel bekender is zijn ”You Gotta Move”. McDowell was erg in zijn nopjes toen de Stones het nummer in 1971 op hun ”Sticky Fingers” album uitbrachten. De LP met de véél besproken hoes! De foto op de originele Stones’ hoes toont een close-up van een gulp van een in jeans geklede man, met de zichtbare contouren van een grote p*n*s. Ook van Mississippi John Hurt (1892-1966) koos Cowley twee nummers. Hurt was een blues gitarist met een zeer bijzondere syncopische (men spreekt van een syncope wanneer een of meer tonen niet op de tel of puls vallen, waardoor een of meer normale accenten verlegd worden gitaarstijl). Omdat hij weinig door anderen beïnvloed was, was zijn stijl anders dan gebruikelijk. Hij speelde verder ook zonder plectrum. Zijn muziek klinkt alsof John Hurt twee gitaren tegelijkertijd speelt, waarbij hij ritme en melodie combineert. Zijn nummers ”Monday Morning Blues” en ”Pay Day” zijn o.w.v. het fingerpicken en het melodieuze, typische Mississippi John Hurt nummers. We gaan de rij verder af en komen hierna eerst Bukka White’s ”Jitterbug Swing” tegen. Delta Blues muzikant White (1906-1977) was B.B. King’s neefje. Bukka schreef het nummer in 1940 als uitnodiging voor een dans: “Hey, come on you women, let’s do the Jitterbug swing / When you do the Jitterbug swing, you know you will be doing a thing…”. Eddie James "Son" House (1902- 1988) was een blues zanger en gitarist. Zijn muziekstijl met repetitieve ritmes, vaak gespeeld met behulp van een slide en een zangwijze, die elementen van Southern gospel en negrospiritual bevatte, beïnvloedde een groot aantal muzikanten en ook Paul Cowley. Het nummer ”Death Letter” is Son House’s signature Delta blues slide song. ”Candyman” is een compositie van Rev Gary Davis. Davis (1896-1972) was een blinde blues en gospel zanger en gitarist, banjo speler en harpist. Zijn fingerpicking gitaar stijl beïnvloedde velen.

Als we dan naar Cowley’s eigen composities gaan (waarbij hij geholpen wordt door bassist Pascal Ferrari), dan is er eerst  het knappe ”Not What They Seem”, dat na een twee minuten lange slide intro een uitstekende Cowley als zanger / gitarist laat horen. De andere nummers zijn de rustige, slepende country blues ”I Like A Girl” (met Patrice Mauvieux op slide gitaar), een fingerpicker en ragtime nummer ”Franklin Nashville” en het lieflijke, dromerige ”At The End Of The Day”. Muddy Waters’ ”I Can’t Be Satisfied” sluit de rij definitief af.

“Rural” van Paul Cowley is uiteraard een voor country blues liefhebbers heel attractief album. Maar, gezien het ook een erg gebalanceerd en gevarieerd album met uitstekende gitaar en slide partijen is, is het ook een album, dat iedere blues liefhebber zeker zal aanspreken.

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Write Me A Few Of Your Lines” [Mississippi Fred McDowell] - 2”Monday Morning Blues” [Mississippi John Hurt] - 3”Jitterbug Swing” [Bukka White] - 4”Not What They Seem” - 5”Pay Day” [Mississippi John Hurt] - 6”Death Letter” [Son House] - 7”Candyman” [Rev Gary Davis] - 8”I Like A Girl” - 9”Franklin Nashville” - 10”You Gotta Move” [Mississippi Fred McDowell] - 11”At The End Of The Day” - 12”I Can’t Be Satisfied” [Muddy Waters]– Words & Music by Paul Cowley, unless otherwise [noted: 1-3,5-7,9,12]

Album Line-up:
Paul Cowley: vocals, guitars, percussion
Pascal Ferrari: bass, cajon (4,6,8,9,12)
Patrice Marvieux: lead guitar (4)

Discography Paul Cowley:
2015 - Rural
2013 - Close To You
2009 - Live, by The Paul Cowley Trio (Live recording at ‘Crossroads Blues Club’ in Birmingham.12/2009)
2005 - Don’t Need Too Much - sold out!

Artiest info
Website  
 

Label: Lou B Music

video