VAN WILKS – 21ST CENTURY BLUES, featuring Billy F. Gibbons, Christopher Cross & Malford Milligan

 

 “ Low Down, Wound Up, Rockin’ Texas Blues!... “

Van Wilks is een uit Texas afkomstige singer-songwriter / gitarist die begin jaren ’70 naar Austin verhuist. Daar treedt hij op met zijn band Fools. Hij trekt er de aandacht van ZZ Top manager, Bill Ham. In 1979 tekent hij een contract bij ‘Mercury Records’en brengt er in 1980 zijn debuut album “Bombay Tears” uit. Sinds zijn debuut bracht Van Wilks al zes solo albums en een live album uit. Van Wilks tourde wereldwijd en stond op het podium samen met o.a. ZZ Top, Van Halen, Journey en Aerosmith. Van Wilks mocht ook al vele nominaties in ontvangst nemen: meerdere Austin Music Awards, gekozen worden al ‘Best Electric’ & ‘Best Acoustic Guitarist’ (in de jaarlijkse Austin Chronicle Readers Poll) en geïntroduceerd in de ‘Texas Music Hall of Fame’.

“21st Century Blues” is Van Wilks’ zesde studio album. Het is géén typisch blues album, maar een Van Wilks’ blues album met vooral originele nummers. Enkele opmerkelijke gasten verleenden hun medewerking aan het album. Billy F. Gibbons, de Amerikaanse zanger en acteur, die bekendheid verwierf als de lead gitarist van ZZ Top schreef een nummer (”Drive By Lover”) en is even kort te horen op zijn Gretsch Jupiter Thunderbird of zijn Gibson Les Paul. Christopher Cross, de Amerikaanse zanger / gitarist schreef ook een nummer (“She Makes Me Crazy”) en is te horen op ”Drive By Lover”. Soul, blues en rock zanger Malford Milligan zingt “She Makes Me Crazy”.

”Strange Girl” opent de rij rockend en vrij fors, om daarna door te gaan met het nummer van Billy F. Gibbons ”Drive By Lover”, dat inderdaad, gezien het rock stramien, een ZZ Top hitje had kunnen zijn. Drill sergeant  (what’s in a name?) Gibbons knikte en zag dat het goed was. Na de rustige shuffle ”Golddigger” volgt er de ballade ”Just Walk Away”, waarin alleen de schoonheid van de gitaar en de melodie telt. De rust en stilte wordt nog even doorgetrokken, want met ”There Is A Sin In There Somewhere” gaan we naar de Mississippi Delta. Na wat ouderwets vinyl album gekras (geleend van een album van Leadbelly) gebruikt Van Wilks zijn dobro, om met een reeks aardige slides het nummer te openen. De titel song ”21st Century Blues” is een bluesy spinsel, ”Who’s Fooling Who” een funky rocker en in “She Makes Me Crazy” van Christopher Cross, neemt Malford Milligan de zang van Van Wilks over. Na een tweede ballade ”If I Were A Rich Man”,over de koningin die je hebt in je dromen, worden de sluizen weer open gezet in de rockers ”Can’t Stop Thinking” en ”Livin’ On Borrowed Time”. Erwordt afgesloten met ”Midnight Crossing”, een mysterieus nummer met Maria Estela Raffone die, na een lange intro, een korte Spaanse tekst fluistert, waarin ze vraagt om haar te volgen: “Toma mi mano. Yo te guiare…”

Van Wilks houdt met zijn gitaar en originele composities de Texas Blues Rock levend. Met “21st Century Blues” bewijst veteraan Van Wilks dat (hard) rock nog lang niet dood is en dat er altijd ruimte is voor wat blues, funk en psychedelica. 

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Strange Girl” - 2”Drive By Lover” [Billy F. Gibbons & Van Wilks] - 3”Golddigger” - 4”Just Walk Away” - 5”There Is A Sin In There Somewhere” [Van Wilks / Van Wilks, Lisa North, Dana L. Farmer] - 6”21st Century Blues” - 7”Who’s Fooling Who” - 8”She Makes Me Crazy” [Christopher Cross] - 9”If I Were A Rich Man” - 10”Can’t Stop Thinking” - 11”Livin’ On Borrowed Time” - 12”Midnight Crossing” – Lyrics & Music by Van Wilks, unless otherwise [noted: 2,5,8] – Produced by Van Wilks

Album Line-up:
Van Wilks: vocals (except 8), guitars, percussion (12)
Drums : Tommy Taylor (1,3,5,11), Charlie Fountain (2,7,10), Nico Leophonte (4,6,9), Scott Laningham (8)
Bass : Reggie Witty (1,11), Dave Ray (2,7), Mark Epstein (3,5), Chris Maresh (4,6,9,10), Andy Salmon (8)
Keys : Billy Mason (1,3,6,9), Stefano Intelisano (2,4,7,8,10)
Additional vocals : Tommy Taylor (1), Lisa Tingle (5,7), Reggie Witty (11), Maria Estela Raffone: voice of the Mexican Angel (12)
Special Guests:
Billy F. Gibbons: drill sergeant, guitar (2)
Christopher Cross: guitar (8), add. vocals (2)
Malford Milligan: vocals (8)

Discography Van Wilks:
2015 - 21st Century Blues
2009 - Low Down, Wound UP, Rockin’ Texas Blues - Live album
2005 - Running From Ghosts
2004 - Texas Jukin’
1999 - Koko’s Hideway
1995 - Soul Of A Man
1980 - Bombay Tears

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Van Wilks & Texas ’51 Records

video