THE RHYTHM JUNKS – IT TAKES A WHILE

De bezetting van The Rhythm Junks is sinds hun ontstaan 12 jaar geleden al heel wat veranderd: in den beginne waren ze met 7, nu nog slechts met 3. Maar dat betekent niet dat de muzikale kwaliteit achteruit gegaan is, integendeel, hun geluid wordt meer en meer teruggebracht tot de essentie: klanken en ritmes die de mens doet dromen en verlangen. 'It Takes a While' is hun vierde album, en opnieuw zijn ze een stapje verder gegaan in het uitpuren van hun geluid. Dat Steven De Bruyn een mondharmonica-wizard is, staat gelijk aan het opentrappen van een al open deur. Hij trekt regelmatig de aandacht met zijn kunstjes op diverse blaasinstrumenten, maar ook de omnichord is prominent aanwezig.

Opener 'Headphone City' zet de toon met jachtig en funky gedrum. Ook al is hij de ouderdomsdeken van de groep, drummer Tony Gyselinck bepaalt meer dan eens de groove van de nummers. Zo ook bijvoorbeeld op 'The Game is Up', een nummer dat volledig op vettige funk drijft, en live voor zwetigere dansmoves zal zorgen. Op en voor het podium. Ook 'How Long' heeft zo'n aanstekelijk harmonicaritme, dat het moeilijk stilzitten is.

Wat onmiddellijk opvalt, zijn de teksten. Er wordt al eens een mening verkondigd, er wordt tegen schenen geschopt. Zo zingt De Bruyn in 'Why Would I Worry': 'I've seen rockers fake and fakers rock'. De goede luisteraar zal ontdekken dat Steven De Bruyn met ouder worden meer en meer nadenkt over onze wereld. Uit het eerder genoemde 'How Long' komt de volgende levensles: 'How long does it take to fix a mistake, How long does is take to heal from a break?'. En 'Shopping Again' gaat niet alleen over vrouwen die graag de winkelstraten afschuimen, maar ook over onze 21-eeuwse obsessie met gezien hebben en gezien worden: 'And the race, it never stops, we like to shop around the clock, we like to like almost non-stop, following and followed by the flock'. Van catchy rijmen heeft Steven De Bruyn dus ook al kaas gegeten.

Iedereen weet dat De Bruyn nooit 's werelds grootste zanger zal worden, maar hij wordt op dit album perfect ondersteund door bassist Jasper Hautekiet, die zijn zangstem (terug)gevonden heeft. Ook op muzikaal vlak weet Hautekiet zijn stempel te drukken op het groepsgeluid, zonder zijn stuwende bas zouden heel wat nummers minder 'dringend' klinken.

De muziek van The Rhythm Junks kan niet in 1 vakje gestopt worden. Zelfs niet in 10 vakjes. Je hoort jazz, soul, funk, rock, maar evengoed een streepje blues, of zelfs wat loungy klanken. Het jazzy 'Hunters of the Heart' zal het goed doen in menig stemmige en winterse playlist, net zoals 'Winter Bones'. Een aanrader voor wie muziek beluistert zonder oogkleppen.

Kathy Van Peteghem


Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Gentle Recordings

video