TINA MITCHELL WILKINS – MOONFLOWERS

 


“ Close your eyes and imagine you are in a lounge with red velvet curtains,
a baby grand piano, a martini and someone you love… “

Zangeres en songwriter Tina Mitchell is nog maar onlangs naar Texas verhuisd, waar ze solo, met haar man Walt Wilkins en met de Mystiqueros optreedt. Tina’s man Walt Wilkins is ook een singer-songwriter en producer, met heel wat invloed op andere, vaak jongere country artiesten. Wilkins heeft als tiener midden jaren ’70, zijn muzikale helden in hun natuurlijke habitat, nog live kunnen meemaken. Walt Wilkins en Tina bieden via The Mystiqueros (of hoe men ze wel eens noemt de “Quero clan”) een podium aan getalenteerde, gelijkgezinde muzikanten en singer-songwriters, waarin seventies countryrock, soul, Tex-Mex en de Mississippi Delta-blues elkaar vinden.

Na haar laatste solo album "Morning Glory" (2011), met vooral eigen nummers, enkele favoriete songs van songwriters uit Texas en Tennessee en één U2 klassieker "I Still Haven't Found What I'm Looking For", is Tina Mitchell Wilkins er nu met een nieuw album. “Moonflowers”. Het is een soort van compilatie album, met een reeks van favoriete romantische klassiekers, aangevuld met enkele eigen composities, waarbij ze de muzikale steun kreeg van haar man Walt en de bevriende Nederlandse toetsenman Bart De win. De vriendschap tussen de twee muzikanten echtparen bestaat al veel langer. Bart de Win en zijn vrouw Arianne Knegt vonden de eerste platen van Sam Baker (met wie Tina eerder samenwerkte) zo mooi, dat ze besloten om de producer, Walt Wilkins, te benaderen om ook het tweede album van De Win (“Little World”,  2011) te helpen maken.

Beeld je in dat je in de lounge van een hotel zit, met het juiste drankje op een tafeltje naast je. Je sluit je ogen en hoopt dat de man achter de grote zwarte piano, een nummer gaat spelen, dat het wachten op je geliefde nog aangenamer maakt. Dit soort songs moet je op “Moonflower” van Tina Mitchell Wilkins verwachten…

De Brit Gordon Matthew Thomas Sumner (aka Police-Sting!) schreef in 1993 deopener van “Moonflowers”, de titel song van zijn album ”Fields Of Gold”. Met Bart De Win achter de piano brengt Tina dit nummer heel ingetogen. De andere standards zijn o.a. ”What A Little Moonlight Can Do” (van Harry M. Woods uit 1934), dat in de film “Road House” door Violet Lorraine gezongen werd. ”Misty Blue” is een nummer dat Bob Montgomery in 1966 schreef en dat in de pop, country & western en soul middens een hit werd. De meest succesvolle versie was die van Dorothy Moore in 1976. Het bekende ”On The Street Where You Live” (van Frederick Loewe & Alan Jay Lerner uit 1956) doet Tina samen met Walt, terwijl De Win in de achtergrond op accordeon begeleidt. De jazz standard ”That’s All” (van Alan Brandt & Bob Haymes uit 1952) is het andere duet op het album, nu van Tina met Bart De Win. Nat King Cole zong het nummer voor het eerst in 1957.

Als we door de eigen composities van Mitchell en Wilkins gaan is er eerst de titel song ”Moonflowers”. Dit nummer werd geschreven door Bart De Win & Tina Mitchell Wilkins. Het is uitstekend gezongen jazzy impressie, met heerlijke grooves. ”Love Love Love Love”, een nummer van Tina en Walt (& Randy Wayne Sitzler), is een nummer dat ze beiden samen zingen en dat heel warm over je heen gaat. Waarschijnlijk omdat het over liefde gaat. De man met de viool is Warren Hood. Walt schreef samen met Walter Hyatt in 1996 ”Don’t Make Me Do It”. Na de piano intro wordt het heerlijk en jazzy stappen met Tina (en Bart die bescheiden op afstand volgt). Mack Gordon’s ”At Last”, een nummer uit 1941, sluit de rij af. Mack Gordon (1904–1959) was een Amerikaanse componist en songwriter, die ook voor films scheef. Hij werd in negen jaren, niet minder dan negen keer genomineerd, met een Oscar voor ‘Best Original Song’. Hij won de prijs slechts één keer voor het nummer "You'll Never Know". "At Last", hier geweldig gebracht door Tina, is een andere van zijn “best-known songs”. 

Tina Mitchell Wilkins brengt met haar “Moonflowers” een ode aan het luisterlied, aan de “standards” die iedereen herkent en, die vaak herinneringen naar boven brengen. Samen met haar man Walt Wilkins en Bart De Win doet ze dingen die lang blijven nahangen. In 2015 trad Walt Wilkins solo, met Tina en de Mystiqueros meerdere keren op in Nederland. Een recensist schreef als titel boven zijn verslag over één van de optredens: “De kleingehouden luisterliedjes van Walt en Tina Wilkins”. Het is nu aan jullie om ze te ontdekken. Als ze er terug zijn, informeren we iedereen!

“ In the ‘standards’ and songs that Tina sings, she knows how to bring up feelings and memories, that everybody recognizes and which linger long. What she, Walt and keyboardist Bart do, is ‘pur sang’… “

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Fields Of Gold” [Gordon Summer -1993] - 2”Moonflowers” [Bart De Win & Tina Mitchell Wilkins - 2015] - 3”What A Little Moonlight Can Do” [Harry M. Woods - 1934] - 4”On The Street Where You Live” [Frederick Loewe & Alan Jay Lerner - 1956] - 5”Sitting Here In Limbo” [Jimmy Cliff & Gully Bright - 1971] - 6”Love Love Love Love” [Tina Mitchell Walkins & Walt Wilkins & Randy Wayne Sitzler - 2014] - 7”Misty Blue” [Bob Montgomery - 1966] - 8”Don’t Make Me Do It” [Walt Wilkins & Walter Hyatt - 1996] - 9”When You Smile At Me” [Greg Whitfield - 2011] - 10”That’s All” [Alan Brandt & Bob Haymes - 1952] - 11”At Last” [Mack Gordon - 1941]– Lyrics & Music by as [noted] – Produced by Bart De Win

Album Line-up:
Tina Mitchell Wilkins: vocals, harmony vocals
Bart De Win: piano, Rhodes, vocals, accordion, Wurlitzer, paper plate percussion
Dick Gimble: double bass, acoustic guitar, electric guitar
Ray Rodriguez: drums, shaker
Warren Hood: violin
Greg Whitheld: acoustic guitar
Ron Flynt: bass
Walt Wilkins: vocals, acoustic guitar

Discography Tina Mitchell Wilkins:
2016 - Moonflowers
2014 - Be Mine, with Walt Wilkins
2011 - Morning Glory
2010 - Mrs. Claus Is Stepping Out
2006 - Espiritu

Artiest info
Website  
 

Label: Tina Mitchell Wilkins / Hwy 29

video