JIM LAUDERDALE – SOUL SEARCHING

De bijna 59-jarige Jim Lauderdale is een Amerikaanse bluegrass-, country- en Americana-liedjes brengende singer-songwriter uit Nashville, Tennessee met niet minder dan 23 albums in zijn discografie die in 1991 begon met zijn debuutplaat “Planet Of Love” die door John Leventhal en Rodney Crowell werd geproduceerd.

Heel wat van zijn liedjes werden door grote countrysterren als ‘Dixie Chicks’, Elvis Costello, Solomon Burke, Patty Loveless, Lucinda Williams, Vince Gill, Buddy Miller en George Strait opgenomen. “I’m A Song” was zijn laatste release in 2014 en nu verschijnt er een dubbelalbum van Jim Lauderdale onder de titel “Soul Searching”. Twee cd’s die elk apart verwijzen naar de plaats waar hij de inspiratie vond voor de liedjes die op de respectieve schijfjes te horen zijn.

De eerste plaat heet “Memphis” en bestaat uit dertien op soulmuziek gebaseerde songs die compleet met blazers- en strijkersensemble in Memphis werden opgenomen in een studio waar ook Al Green en Ann Peebles hun grootste hits hebben vereeuwigd. De meest memorabele tracks op deze cd zijn de funky opener “There’s No End To The Sky”, de ballad “There’s A Storm Out There (But It’s Calm In Here)”, de als iets van Otis Redding klinkende tearjerkers “Worth The Wait” (zie live versie op video) en “And It Hurts” en ons favoriete liedje “When A Game”, een fragiele en emotionele ‘love song’ die door merg en been gaat.

Een heel ander, maar wel typischer Jim Lauderdale-geluid is te horen op de tweede cd “Nashville”, het countrygedeelte van dit dubbelalbum. De dertien tracks op deze plaat werden eveneens in Nashville, Tennessee opgenomen door co-producers Luther Dickinson (van ‘Southern Rock’- en bluesband ‘North Mississippi Allstars’) en Jim Lauderdale zelf. De studio waar de opnames plaatsvonden kreeg in de voorbije vijftig jaar o.a. Waylon Jennings, Roy Orbison, Elvis Presley en Dolly Parton over de vloer om er hun hits op te nemen.

We geven graag ook hier nog de titels mee van de liedjes op deze cd die ons het meest konden bekoren: vooreerst is er de heerlijke ballad “What Do I Know About Anything” (Lucinda, een tip om op je volgende plaat te coveren), het mysterieuze “Signals From Space”, het al even beklijvende “Why Does God Let That Happen” over alles wat er zo vreselijk fout gaat in deze wereld, “Water Water Please Come Back” over hoe het milieu dreigt ten onder te gaan en countryrocksong “Plan B” waarin hij zich afvraagt waar het met deze zwaar aangetaste wereld uiteindelijk naar toe moet.

De toewijzing van zijn sinds vele jaren opduikende bijnaam ‘The King Of Broken Hearts’ lijkt ons dan ook helemaal niet overdreven en komt Jim Lauderdale zeker toe. U kunt beide albums ook apart aankopen indien één van de gehanteerde muziekstijlen u beter mocht bevallen, maar we willen er toch op wijzen dat u dan 50% van een hoogkwalitatief dubbelalbum niet zult kunnen beluisteren. Ga dus gerust maar voor deze schitterende dubbelaar; u zult er zeker geen spijt van krijgen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sky Crunch Records

video