ENRICO PIERANUNZI - TALES FROM THE UNEXPECTED

De in 1949 in Rome geboren Enrico Pieranunzi is een superieure post-bop pianist in wiens spel de invloeden zijn te horen van zo verschillende pianisten zoals Bill Evans en McCoy Tyner. Maar inmiddels heeft Pieranunzi zijn eigen geluid ontwikkeld, van oudsher is hij een klank estheet, de kleine nuances zijn belangrijker dan sterk en opvallend naar buiten tredend. Hij was altijd al geliefd bij de kenners, maar daar is verandering in gekomen, inmiddels heeft hij de status bereikt van beroemd persoon, hetgeen als geen geringe verdienste geldt, nu er een constante stroom van nieuwe, jonge pianisten aanrolt, die het begrip piano trio een totaal andere invulling geven. Pieranunzi’s vader was gitarist met een grote liefde voor de jazz, zodoende kreeg Enrico deze muziek met de paplepel ingegoten. Hij begon met de piano op vijfjarige leeftijd en toen hij 19 was, speelde hij al professioneel met Marcello Rosa’s quartet.

Inmiddels heeft hij gespeeld met veel eigen groepen en ook met een lange reeks jazz grootheden, zowel Europeanen als Amerikanen,om er enkelen te noemen: Chet Baker, Art farmer, Johnny Griffin, Charlie Haden, Lee Konitz en Enrico Rava. Hij nam tientallen lp’s en cd’s op in diverse bezettingen, niet alleen jazz maar ook bijvoorbeeld Bach, Händel en Scarlatti, hij schreef een boek over pianist Bill Evans, geeft les aan het conservatorium en geldt als de belangrijkste jazzpianist, arrangeur en componist in Italië.

“Live from the Village Vanguard” zijn voorlaatste live cd (2013) kreeg de “Echo Jazz Award”, één van de redenen dat “Tales from the unexpected” nu is verschenen in de reeks “European Jazz Legends“, een initiatief van WDR3 en het Duitse tijdschrift “Jazz Thing “, dit is deel 3 van de eerste reeks, de eerste 2 betroffen de pianisten Dieter Glawischnig en Jasper Van’t Hof en deel 4 betreft de eerder door mij besproken “Jazz Now” van pianist Alexander Von Schlippenbach. Allen opgenomen in het theater van Gütersloh, Duitsland, een aanrader deze serie !

Op deze opnamen wordt Pieranunzi begeleid door Fransman André Ceccarelli op drums en de Nederlander Jasper Somsen op bas, hij leerde deze kennen op het conservatorium in Utrecht in 1996 toen Somsen daar studeerde. Alle composities zijn van Pieranunzi. Bewijzen hoeft Pieranunzi zich niet meer met zijn status, maar deze cd geeft een prachtige staalkaart van het spel van Pieranunzi, van het romantische “Improtale 1” met prachtig gestreken basspel via de swingende neo-bop van het titelnummer “Tales from the unexpected”en “Surprise Answer” tot aan abstracte, modernistische nummers als “Improtale 3”en “Improtale 4”.

“Fellini’s Waltz”, de titel duidt er op, is een sfeerrijke “schilderende” piano compositie. Zoals bij alle cd’s in de serie “European Jazz Legends” eindigt het met een interview van de artiest in kwestie door Götz Bühler, soms zijn die heel verhelderend en soms humoristisch zoals hier, waar het gaat over de kantoorstoel die Enrico gebruikt rugklachten) en waarom de drie muzikanten onderling in het Italiaans converseren (luister zelf maar). Alweer een juweeltje in deze vooralsnog schitterende reeks en eigenlijk alweer een verplichte aanschaf.

Jan van Leersum

Artiest info
Website  
 

Label : Intuition
Distr. : Challenge Rec.

video