ANNI PIPER – MORE GUITARS THAN FRIENDS

 

“ Australia’s First Lady of the Blues…  “

De Australische singer-songwriter Anni Piper begint elektrische gitaar te spelen toen ze twaalf jaar oud was en ze speelt bas vanaf haar veertiende. Haar affiniteit met dit instrument laat haar toe haar typische grooves te brengen. Toen ze negentien was, studeert ze aan de ‘Southern Cross University’ in Lismore NSW vrij jong af, met een ‘Bachelor of Arts’.  De eerste blues band die indruk op haar maakte was de “Paul Butterfield Blues Band”. De mondharmonicaspeler Paul Butterfield (1942-1987) uit Chicago speelde in Woodstock, maar sterft vrij jong t.g.v. drugs. Hij speelde met iconen als Jimi Hendrix, Muddy Waters en “The Band”.

Begin 2004 neemt Anni haar debuut CD “Jailbait” op, waarvoor ze in 2005 de ‘Best New Talent Award’ krijgt tijdens de ‘Australian Blues Music Awards’ met een nominatie als ‘Best Female Vocal’. Begin 2007 neemt Anni haar tweede album “Texas Hold’ Em” op. De zwoele stem van de Australische heeft al veel publieke interesse en bijval gekend, maar nu ook de interesse van ‘BL Records’. In 2008 tekent ze hier haar contract. Het debuutalbum van Anni Piper “Two’s Company” wordt uitgebracht in januari 2009 en scoort hoog in de ‘Australian Roots music charts’. Anni’s album “Chasin’ Tail” is in 2010 opgenomen met een nieuwe line up. Anni tourt veel in Australië en treedt regelmatig op in festivals (‘Woodford Folk Festival’, Wangaratta Jazz & Blues Festival’, ‘Queenscliff Music Festival’. In 2015 verhuist Anni naar Cocoa, Florida.

Anni trok opnieuw naar de studio en nam in Orlando, FL, in de Solar Studio (draait volledig op zonne-energie!) het “More Guitars Than Friends“ album op. Het is een album met tien tracks, met vooral eigen Piper/Kury/Hetzler composities, dat ze voor het eerst op haar eigen Sugar Daddy Records label uitbrengt. De opener ”Wonder Woman” is een nummer waarmee Anni in het voorbije jaar, in de UK mee de finale haalde in een songwriting wedstrijd. Het is een funky jump blues, met Anni in de rol van “femme fatale”, die Dave Kury met enkele scherpe gitaar solo’s van zich af schudt. Van Rosco Gordon bewerkte Anni de blues standard ”Just A Little Bit” tot een pittige shuffle. ”Buckle Bunny” is een aanstekelige Texas blues, waarin Anni duidelijk fantaseert over cowboys en pistolen. In de slow blues en titel track ”More Guitars Than Friends”, een autobiografisch nummer, maakt Anni haar bedenkingen over het leven als artieste “onderweg” en het vaak alleen (met haar gitaar) zijn. Saxofonist Charlie de Chant (sommigen zullen hem kennen van Hall & Oates) doet zijn entree op ”Paper Bag”. Het is een grappig soul nummer. ”Cold Pizza And Warm Beer” is een cover van een nummer van Saffire! The Uppity Blues Woman uit 1998 en een van Anni’s favoriete live nummers. Vandaar dat ze het nu (eindelijk) opnam. ”Shotgun Wedding” is Anni’s ode aan Florida. Haar man Jabba Ehley, hij staat als laatste in de line-up, mag mee doen met het geweer, geladen in de hand. De rest van het lawaai maakt de band, waarbij het op één “yeehaw” niet aan komt. Van Memphis Slim is het nummer ”I’m Lost Without You”. Het is ook een van de vaste nummers van Anni’s live set, dat een Latino draai kreeg en, dat hier zeker ook een plaatsje in de track list verdient. Met een knipoog naar Chuck Berry is er nog  Anni’s  ”Eugene”, dat de afsluiter ”Blackberry Brandy” vooraf gaat. Nog een keer is Charlie De Chant’s sax en de piano van Mike Franklin er voor om de melancholie hier wat extra in te kleuren.

Anni Piper kwam al eens ter sprake toen we het album “Split Second” (2013) van Nicole Hart bespraken. Deze pittige ex Australische bewijst met haar nieuwe release “More Guitars Than Friends” dat ze er met een gevarieerde mix van blues, funky soul en rock, afgewerkt met sexy grooves, nog altijd staat. Laat je eens verleiden door deze aantrekkelijke Anni!

“ This spicy former Australian proves with her new release ‘More Guitars Than Friends’ that, with a diverse mix of blues, funky soul and rock, finished with exciting grooves, she strikes again... “

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Wonder Woman” [Piper/Kury/Hetzler] - 2”Just A Little Bit” [Washington/Thornton/Brown/Bass/Thompson] - 3”Buckle Bunny” [Piper/Kury] - 4”More Guitars Than Friends” [Piper/Kury/Hetzler] - 5”Paper Bag” [Piper/Kury/Hetzler/De Chant] - 6”Cold Pizza And Warm Beer” [Pitchford] - 7”Shotgun Wedding” [Piper/Kury/Hetzler] - 8”I’m Lost Without You” [Chatman] - 9”Eugene” [Piper/Kury/Hetzler] - 10”Blackberry Brandy” feat. Charlie De Chant: sax [Piper/Kury/Hetzler] – Lyrics & Music by [as noted] – Produced by Matt Brown

Album Line-up:
Anni Piper: vocals, bass
Dave Kury: guitar
Frank Hetzler: drums, percussion
Charlie de Chant: sax
Sam Zambito: trumpet
Mike Franklin: keys
Tim Franklin, Dave Kury, Frank Hetzler: backing vocals
Jabba Ehley: shotgun

Discography Anni Piper:
2016 - More Guitars Than Friends
2013 - Split Second, by Nicole Hart & Anni Piper
2010 - Chasin’ Tail
2009 - Two’s Company
2007 - Texas Hold’ Em
2004 - Jailbait

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Sugar Daddy Records

video