THE REGGAE SOUL OF RUSTY ZINN – A JOURNEY TO THE SOUL OF LOVER’S ROCK STEADY

 

 “ Rusty Zinn has stepped back in time, into his musical homeland Jamaica… “

Rusty Zinn (°1970) is een Amerikaanse blues en reggae gitariste en singer-songwriter. Hij bracht tussen 1996 en 2009 bij Black Top, Alligator, Bad Daddy en 9 Above Records zes albums uit. Zinn werkte al samen met Mark Hummel, Kim Wilson, Larry Taylor en Sly Dunbar. De roodharige, erg begaafde gitarist Rusty Zinn groeide op in de Bergen van Santa Cruz in Noord Californië. Hij geraakte geïnteresseerd in R&B via de 45 touren collectie van zijn moeder. Via zijn broer ontdekt hij Muddy Waters en Howlin' Wolf en zelf en later Robert Jr. Lockwood, Eddie Taylor, Luther Tucker en Jimmy Rogers.

Vanaf zijn zeventiende begint hij gitaar te spelen. Hij wordt een grote fan van Chicago blues muzikant Luther Tucker (1936-199, die hem tijdens een optreden op het podium vraagt. Tucker wordt de mentor van de jonge Zinn. Einde jaren ’80 speelt Zinn in enkele lokale blues bands en backt hij regelmatig tourende muzikanten zoals Snooky Pryor en Rogers.

Als Zinn deel uit maakt van Mark Hummel's band, geraakt hij tijdens het San Francisco Blues Festival in contact met harmonicaspeler Kim Wilson. Wilson nodigt Zinn uit tijdens de opnames van zijn album “Tigerman” (1936-1993) om naar Austin, naar de Arlyn Studios te komen. De opnames gebeurden met Zinn (gitaar), ex-Canned speller Larry Taylor (bas) en ex-Blasters Gene Taylor (keyboards). Zinn tourt daarna met Wilson en zijn band. Aanvang 1996 helpt Wilson Zinn aan een contract bij BlackTop Records, die er debuteert met “Sittin' & Waitin'” (1996). Aan het album werkt zijn vriend en mentor Kim Wilson mee. Wilson is de producer van Zinn’s volgende albums “Confessin'” (1999) en “The Chill” (2000). De twee volgende albums “Zinfidelity, Vol. 1” (2005) en “Reggaeblue” (2007) brengt hij uit bij Bad Daddy Records.

Met zijn zevende album “The Reggae Soul of Rusty Zinn” bevestigt Zinn zijn grote liefde voor de rock steady muziek. Rocksteady, de opvolger van ska en een voorloper van reggae, is een muziekgenre dat is ontstaan in Jamaica rond 1966. Rocksteady werd populair door Jamaicaanse groepen, als The Maytals. De term rocksteady komt uit een dansstijl, die in een nummer van Alton Ellis "Rock Steady" werd genoemd. De eerste rock steady hit was "Hold Me Tight" (1968) van de Amerikaanse soulzanger Johnny Nash.

”Rise Up” is de opener van het album, een ska nummer met een boodschap, dat goed in de oren ligt. ”Angie, I Love You” is zeemzoete reggae met veel soul en een directe liefdesverklaring, want Angie (lees Angela Zinn) is Mrs. Zinn. Het tempo gaat daarna wat de hoogte in voor de poppy reggae van ”Pushing Towards A Dream”, dat de eerste reeks originals afsluit. De eerste cover is het overbekende ”Can’t Take My Eyes Off You” van Bob Crewe & Bob Gaudio. Iedereen kent het nummer in de versie van Frankie Valli uit 1967. Het is zo wat Valli’s grootste hit, die ook goed was voor goud. Een van de honderden cover versies is deze van Zinn die, op YouTube (toen ik deze recensie schreef en e.e.a. opzocht) al 887.621 keren bekeken  is. Een andere cover ”Turning Point” is een wat aparte eend in de bijt van singer-songwriter Jimmy Holiday. Holiday is een onderschatte componist, die uitstekende R&B nummers schreef en bracht. Met ”She Comes From Nothing” en ”Put Your Faith In Me” zitten we terug bij de originele nummers, reggae nummers die de zon van Jamaica in je leven brengen. Clay McMurray en Martin Coleman zijn een bekend componisten duo. Ze schreven ”Is There A Place (In His Heart For Me)”, dat al eerder door o.a. Gladys Night & the Pips en The Surpremes opgenomen werd en, wat blijkbaar Zinn ook moet opgevallen zijn. Met ”Lover’s Glory”, dat drijft op een slepende ska melodie, wordt het melig, maar daarna met ”Gift Of Love” opnieuw vrolijk. Zinn sluit af met een raad aan alle vrouwen ”Woman Don’t Settle”. Het is een nummer dat hij samen doet met eega Angela en, dat nog maar eens laat horen, wat een tevreden man Zinn wel is (of zou moeten zijn).

De mond loopt over (lees: zingt uit) waar het hart van vol is. Dit gezegde geldt zeker voor de liefde van Rusty Zinn voor Jamaica en meer specifiek voor de rock steady muziek, die daar zijn oorsprong vond. “The Reggae Soul of Rusty Zinn” is een album met sterke en levendige songs op goed gemaakte ritmes, dat ongetwijfeld bij iedereen heel warm zal overkomen.

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Rise Up” - 2”Angie, I Love You” - 3”Pushing Towards A Dream” - 4”Can’t Take My Eyes Off You” [Bob Crewe / Bob Gaudio] - 5”Do I Stand A Change With You” [with Frank Bermudes] - 6”Turning Point” [Jimmy Holiday] - 7”She Comes From Nothing” - 8”Put Your Faith In Me” - 9”Is There A Place” [Martin Coleman / Clay McMurray] - 10”Lover’s Glory” - 11”Gift Of Love” - 12”Woman Don’t Settle” [with Angela Zinn]– Lyrics & Music by Rusty Zinn, or as [noted] – Produced by Rusty Zinn

Album Line-up:
Vocals : Rusty Zinn
Pick, Riddim & Lead Guitars : Rusty Zinn, Hux Brown, Bob Welsh, Mikey Chung & Chris Andersen aka “The Mighty Viking”
Piano : Jawge Hudges, Russel Kreitman, Chris Burks aka “Mista Boins”, Bob Welsh, Robby Lyn
Organ : Jawge Hughes, Russel Kreitman, Bob Welsh, Robbie Lyn
Bass : Randy Bermudes, Rusty Zinn, Boris Gardiner
Drums : Johnny Blimling, Jeremy P. Gray, Sly Dumbar
Percussion : Rusty Zinn, Scot Brenton
Tenor &Alto sax : Guillame “Steper” Briard
Trombone : Didier Bolay
Trumpet : Bill Ortiz
Flutes : Rad B
Strings : Hughes Inc. Orchestra

Discography Dusty Zinn:
2015 - The Reggae Soul Of Rusty Zinn, A Journey to the Soul of Lover’s Rock Steady - Rock Beat Records
2009 - Manifestation
2007 - Reggaeblue            
2005 - Zinfidelity, Vol. 1
2000 - The Chill
1999 - Confessin'
1996 - Sitting' & Waiting'

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Rock Beat Records

video