BUDDY MILLER & FRIENDS - CAYAMO SESSIONS AT SEA

Hoeveel creatieve valkuilen liggen er op de loer als iemand als Buddy Miller een album vult met duetten met bekende zangpartners die samen met hem tijdens een week durende cruise door het Caribisch gebied varen? Als je weet dat Miller door dit zonovergoten Caribische gebied met aan boord de crème de la crème van de Americana artiesten vaart, kan dit niet anders dan prachtige muziek opleveren waarvan iedere Americana fan zal van genieten.

Buddy Miller draait inmiddels al jaren mee en maakt al die tijd uitstekende cd’s, allemaal cd’s van een bijzonder hoog en constant niveau. Misschien wel iets te constant, want Buddy Miller, met of zonder Julie Miller weet op een of andere manier maar niet op te vallen. In 2001 ging voor Buddy en Julie Miller eindelijk een jarenlange gekoesterde wens in vervulling, met de eerste schijf "Buddy & Julie Miller". Samen hebben ze songs gecomponeerd en opgetreden vanaf het moment dat ze elkaar voor het eerst ontmoetten en in het huwelijk traden, maar het is maar zelden voorgekomen dat ze samen nummers opnamen. In 2009 verscheen hun laatste album, "Written In Chalk", een cd met vooral ingetogen songs vol emotie, die vrijwel niemand onberoerd liet. Men zou dus de muzikale carrière van Buddy Miller, eerder bescheiden kunnen noemen - een zestalsoloplaten en een drietal duocd’s met echtgenote Julie Miller is voor een zestigplusser niet meteen een imponerende catalogus - maar dan zou men te lichtvoetig over zijn invloed heenstappen, want de veelzijdige Miller heeft niet stil gezeten. Wie in Nashville een plaat wil opnemen, loopt beter eerst even aan bij Miller voor advies, een helpende hand of een song (zoals zijn productieklussen voor o.a. Greg Trooper, Emmylou Harris en Bill Mallonee`s Vigilantes of Love) en wie vriend aan huis is bij o. a. The Dixie Chicks, Lucinda Williams, Steve Earle en Jim Lauderdale met wie hij ook zijn meest recente duoplaat "Buddy & Jim" opnam, kan men bezwaarlijk een doetje noemen.

Met "Cayamo: Sessions at Sea" gaat wederom zo'n langgekoesterde wens in vervulling. In muzikaal opzicht neemt hij op deze plaat alleen genoegen met het allerbeste, hetgeen blijkt uit de imposante lijst van de beste muzikanten die een bijdrage hebben geleverd aan deze plaat, want gedurende de laatste twee jaar nam Miller zijn opnameapparatuur mee op die cruises waarvan nu de hoogtepunten van die sessies verzameld zijn op dit album, en zorgen voor elf hartverscheurende duetten. Het levert uiteindelijk een plaat op die moet worden gerekend tot één van de hoogtepunten in zijn oeuvre. Het zijn vooral ingetogen, fraai verzorgde en emotievolle songs die vrijwel niemand van vlees en bloed onberoerd zullen laten. Het album bestaat uit herinterpretaties van country - en folkklassiekers, duetten met overwegend vrouwelijke vrienden zoals Lee Ann Womack in het openende "After the Fire is Gone", waarmee het duo Loretta Lynn en Conway Twitty een hit scoorde in de jaren zeventig. Kacey Musgraves horen we in een pittige versie van Buck Owens "Love's Gonna Live Here" en Elizabeth Cook slaat zich met verve door "If Teardrops Were Pennies". Soms blijft Miller eerder in de achtergrond, zoals in "Wild Horses" waarvan Shawn Colvin met wonderlijk gitaar- en steelwerk ons weet te overtuigen. Maar ook Lucinda Williams schittert op haar manier als ze zeer emotioneel een versie brengt van Gram Parsons huilerige "Hickory Wind", met de aanstekelijke pedal steel van de alom tegenwoordige Fats Kaplan in de achtergrond. Samen met Richard Thompson graaft Miller zich een weg door Hank Williams catalogus met de huilerig honky-tonk ballad "Wedding Bells" en Brandi Carlile sluit zich aan bij The Lone Bellow voor het afsluitende "Angel From Montgomery", een uitgeklede, vertraagde, akoestische versie van het bekende John Prine's nummer. "Cayamo: Sessions at Sea" is een cd die de lat in het genre op duizelingwekkende hoogte legt. Duidelijk is dat de Buddy Miller en friends een plaat met tijdloze muziek hebben gemaakt, een must voor een ieder die zich liefhebber van Americana noemt.

 

 

Tracks:
After The Fire Is Gone with Lee Ann Womack
Love’s Gonna Live Here with Kacey Musgraves
Sunday Morning Coming Down with Kris Kristofferson
Just Someone I Used To Know with Nikki Lane
Hickory Wind with Lucindia Williams
Wedding Bells with Richard Thompson
If Teardrops Were Pennies with Elisabeth Cook
Wild Horses with Shawn Colvin
Come Early Mornin’ with Jill Andrews
Take The Hand of Jesus with Doug Seegers
Angel From Monthomery with Brandi Charlile and The Lone Bellow

Artiest info
Website  
 

Label: New West
Distr.: Pias

video