COTTON BELLY’S – RAINY ROAD

 

 “ Restlessly labouring the fields of rock and reggae to finally harvest new Cotton Bellies… “

De roots band Cotton Belly’s, afkomstig uit Essonne (een Frans departement in de regio Île-de-France), is zo’n elf jaar geleden opgericht. De Cotton Belly’s zijn vier muzikanten: Yann “Wily Wood” Malek: zang, harp, akoestische gitaar, lap steel - Jérôme “Skippy Benson” Perraut: lead gitaar, dobro - bassist Christophe, Kiki “Owen Brown” Etienne & drummer Alexandre Charroy. Ze kozen lang geleden voor muziek om verschillende reden. Malek omdat hij als tiener, hij ging snel even om brood, een Amerikaanse muzikant op straat hoorde spelen. Perraut omdat hij in zijn jeugd katoen plukte en in contact kwam met Slash McGhee, een Amerikaans slide gitarist. Etienne, een elektrieker die bas speelt, omdat hij zijn eerste (een achtergelaten gehavend) instrument op een trein vond en Charroy, omdat hij een blues fanaat is.

In 2007, ze waren nog maar enkele jaren bezig, wonnen ze tijdens de ‘Blues Sur Seine’ competitie drie Blues Awards en, in 2009 brachten ze hun titelloos debuut album uit. Ze namen ondertussen al verschillende EP’s op en “Rainy Road” is het laatste (het derde) studio album van Cotton Belly’s. Een deel van de kosten van het album is betaald door een wedstrijd te winnen, die door de ‘Orange Foundation’ gesponsord werd.

De éérste van de twaalf tracks is ”Rainy Road”. Na de originele intro, maken we kennis met de uitstekende zang en harmonica kwaliteiten van Malek. Nadat de band overneemt gaat het uptempo verder. We krijgen het verhaal van de stuk gelopen relatie en het vertrek van een van de partners, waarbij Perraut ons al met een eerste solo verrast. ”Sobad” is een rustig akoestisch nummer, dat Malek uit zijn gitaar plukt en, waarbij hij zich gelukkig verklaart omdat hij blij kan zijn. Bassist Etienne doet de intro van ”Medicine”, die na enkele harmonica grooves uiteindelijk overslaat in een shuffle met slides, rock grooves en rap. In ”Given” is Malek’s boodschap over genezen door drugs, ondersteund door Perraut’s solo, duidelijk. ”Wrong”,dat begint als een klagende Delta groove, slaat andermaal plots om in een mix van rock en country blues, waarbij de trein niet gemakkelijk gestopt kan worden. De intro van de slow ”Family Chains” die Malek op harmonica doet, laat ons een totaal andere harpist horen. In ”My Friend” gaat hij opnieuw akoestisch en heeft hij het nog eens over relaties en problemen. ”Hard Times” wordt a capella geopend. Malek neemt op harmonica over en de band gaat uptempo, met bluegrass en nog meer zang, verder. Als ”Soldier” begint, wanen we ons even in de souks van Marrakesh, maar landen in de Mississippi Delta voor deze gestripte akoestische blues. De volgende nummers ”Tick Tock AM” en ”Tick Tock PM” spelen met de tijdsaanduiding, die eerst als akoestische shuffle en daarna elektrisch zijn vervolg vindt. De akoestische(bonus) track ”From This Town” is de twaalfde track, de afsluiter. Het is een wat triest verhaal over weg gaan, om nieuwe uitdagingen in verre oorden te gaan zoeken.

Vier Franse muzikanten bewijzen met Cotton Belly’s hoe internationaal en interessant muziek tegenwoordig zijn kan. Met hun herinterpretatie van de country blues bieden ze, als bewijs van hun vakmanschap, ons erg originele en heel aantrekkelijke roots muziek aan. Liefhebbers van hedendaagse blues / roots muziek, dit is wat jullie zoeken. Profiteer van hun enig Belgisch optreden in Sint-Eloois-Winkel, Ledegem, in maart dit jaar. Raadpleeg de websites!

“ Four French musicians prove as ‘Cotton Belly's’ how international and interesting roots music can be today. With their reinterpretation of the country blues, they offer, as proof of their craftsmanship, very original and very attractive contemporary music… “

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”Rainy Road” - 2”Sobad” - 3”Medicine” - 4”Given” - 5”Wrong” - 6”Family Chains” - 7”My Friend” - 8”Hard Times” - 9”Soldier” - 10”Tick Tock AM” - 11”Tick Tock PM” - bonus track - 12”From This Town”

Album Line-up:
Yann Malek: vocals, harp, acoustic guitar, lap steel
Jérôme Perraut: electric lead guitar, dobro
Christophe Etienne: bass guitar
Alexandre Charroy: drums

Discography ‘Cotton Belly’s’:
2015 - Rainy Road
2015 - Given - EP, 5#
2013 - This Day…
2012 - Greatness (acoustique) - single
2011 - Black Brown And White - EP, 5#
2009 - Cotton Belly’s
2008 - Cotton Belly’s - EP, 6#

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Cabane Prod / Musicast

video