TINDERSTICKS - THE WAITING ROOM

De formatie Tindersticks, een band uit Nottingham, werd twintig jaar geleden opgericht met als bezielers Stuart A. Staples met zijn typische bariton stem, gitarist Neil Fraser en toetsenist Dave Boulter, aangevuld met ritmesectie en occasionele muzikanten. Sindsdien bracht de groep een tiental albums uit die allen opvallen omwille van de geprevelde zang, de verscheidenheid van instrumenten, het filmisch klankenpalet en de droefgeestige sound.

Op dit dromerig album spelen ook blazers en strijkers mee en twee vocalisten, o.m. Jehnny Beth en de veel te jong gestorven Lhasa De Sela, die in 2010 overleed maar van wie Staples nog een opname had liggen, die plaats vond in Montréal. De song ‘Hey Lucinda’ krijgt hierdoor extra weemoed mee, bewasemd door o.m. klarinet en tenorsax.

Over gans de lijn is ‘The Waiting Room’ een reflecterend en intiem album, dat vier jaar na ‘The Something Rain’ tot stand kwam. De jaren van bezinning lieten Staples toe om nieuwe ervaringen en emoties in eigen composities te verwerken, sommige kaal en andere met versieringen maar steeds met een soulvolle groove.

Die groove meandert doorheen alle songs culminerend in het passionele ‘We Are Dreamers’, waarin Jehnny Beth van de Savages meezingt, om daarna in het ‘Like Only Lovers Can’ in een soort berusting te verglijden. Dit album komt over als een lange nostalgische mijmering in schoonheid gehuld. Bij de Tindersticks verwacht je niet anders dan een onderdrukt maar hoorbaar smeken, dat je zelfs in een instrumentaal nummer als ‘Fear Of Emptiness’ ontroert. Daarnaast is deze ‘The Waiting Room’ een filmproject waarbij verschillende regisseurs een stukje film inleverden. Bij elke song hoort bijgevolg een korte videoclip die een bepaalde stemming weergeeft opgeroepen door de mood van de song.

'The Waiting Room' is ook een filmproject: elk nummer heeft zijn eigen kortfilm gekregen, wat resulteert in onderstaande video van ruim 51 minuten.

 

zo 28 feb. - De Doelen - Rotterdam, Nederland
ma 29 feb. - Koninklijk Theater Carré, Amsterdam, Nederland
22 mrt. Het Depot - Leuven

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: City Slang / V2

video

 

Tracks:
Follow me
Second chance man
Were we once lovers
Help yourself
Hey Lucinda
This fear of emptiness
How he entered
The waiting room
Planting holes
We are dreamers!
Like only lovers can