THE SUMNER BROTHERS – THE HELL IN YOUR MIND

In het Canadese Vancouver wonen twee broers die hun hart hebben verloren aan het creëren en spelen van alt.countrynummers, één van de puurste vormen van rootsmuziek. Brian en Bob Sumner oftewel ‘The Sumner Brothers’ zijn al zo’n tien jaar met dit muziekgenre bezig, maar ze kwamen pas in 2008 met een eerste naar de groep vernoemde volwaardige plaat op de proppen. Daarop brachten ze songs in een mix van folk, country en rock wat hen al meteen een zeer positieve respons van de vakpers opleverde.

In 2006 hadden ze ook al een thuis zelf opgenomen plaat uitgebracht die “In The Garage” noemde met vooral demo’s van nummers en in 2010 deden ze dit nog eens over met het logisch getitelde “In The Garage 2 – Your Last Chance”. Pas in 2012 volgde een tweede in de studio opgenomen full-cd met “I’ll Be There Tomorrow” waarop ‘Fleet Foxes’-zanger Bill Patton als gastmuzikant te horen was.

Volgens mij kan je het vaak horen aan de muziek en de overtuiging waarmee die gebracht wordt als een plaat ontstaan is binnen een bloedverwantschap en ook op de nieuwste plaat “The Hell In Your Mind” van ‘The Sumner Brothers’ kan de luisteraar de liefde en de verbondenheid tussen deze broers in hun werk ontdekken. De overgave en de oprechtheid in de over liefde en aanverwante emoties handelende liedjes is treffend. De baritonstem van Brian kleurt de zang dan ook nog eens perfect naast de tenor van Bob in hun harmonieuze samenzang.

Het is dan ook wat jammer dat er maar acht liedjes op deze plaat te horen zijn en dat de plaat dan ook al na amper 34 minuten aan zijn laatste noot is toegekomen. Want het is in dat ruime half uur echt genieten geblazen van deze eigen composities van ‘The Sumner Brothers’. Dat begint al meteen met de openingstrack “Last Night I Got Drunk” en in het daarop volgende 7 minuten durende epos “Ant Song”. De fragiel klinkende stem van Brian Sumner lijkt hier een beetje op die van ‘Phosphorescent’-zanger Matthew Houck en laat dat nu een zeer eervolle vergelijking zijn.

“Giant Song” is de rauwste song op deze plaat en zou onder de noemer ‘garagerock’ geklasseerd kunnen worden. Ook het wat later volgende psychedelische nummer “Go This One Alone” is met z’n vele distorsie van gitaren als ‘noise’ te definiëren. Met een door sloten whisky doordrenkte stem gezongen krijgen we nadien de alt.countryrocksong “I’m Not Ready” aangeboden. Repetitieve elektronische muziek vormt de basis van het albumafsluitende nummer “My Dearest Friends”.

Eén van onze favoriete tracks op “The Hell In Your Mind” is de op een monotoon maar al gauw verslavend ritme van een drummachine gebrachte ballad “It Wasn’t All My Fault”. Op de video bij deze recensie kunt u genieten van het heerlijke “Lose Your Mind”, een andere song uit deze cd die absoluut bij onze favoriete nummers behoort. ‘The Sumner Brothers’ speelden dit voor de gelegenheid met extra muzikale begeleiding van het ‘Kimball Theatre Organ’, een historisch pneumatisch aangedreven pijporgel van de ‘Cantos Foundation’ dat gebouwd werd in 1924 en hier op fantastische wijze door Brandon Smith bespeeld wordt.

Een collega-recensent vergelijkt dit album met het werk van ‘The National’, maar dan met een minder getormenteerde baritonzang dan die van Matt Berninger. We kunnen ons daar dan ook grotendeels in terugvinden. Na het beëindigen van deze recensie zal dit plaatje van ‘The Sumner Brothers’ meteen een plaatsje krijgen in mijn persoonlijke platencollectie. De bedoeling is dan ook dat deze cd “The Hell In Your Mind” daar vaak zal worden uitgepikt voor een nieuwe draaibeurt in de cd-speler ten huize van

(valsam)

“Canadian brothers Brian and Bob Sumner, since 2006 logically performing as ‘The Sumner Brothers’, lost their hearts to the creation and playing of alt.country songs, now also on their latest album ‘The Hell In Your Mind’. The only regrettable part about this record is that it only contains 8 songs, all dealing with love and emotions that will not leave the listener untouched.” – www.rootstime.be

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
THE SUMNER BROTHERS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

info: Hemifran

video