THE FALL – WISE OL’ MAN (EP)

Veertig jaar geleden in 1976 werd in Manchester een punkrockgroep opgericht door de toen nog piepjonge zanger-gitarist Mark E. Smith. Door de decennia heen bleef hij het enige overblijvende permanente lid van de formatie ‘The Fall’, waarin in die 40 jaar zo’n 60 bandleden binnen en buiten kwamen. Kenmerkend voor de muziek die de groep altijd heeft gebracht zijn de ruwe, snoeiharde gitaren en de rauwe vocalen die Mark E. Smith op de song heeft geënt.

Anno 2016 is ‘The Fall’ samengesteld uit Mark E. Smith (zang), Pete Greenway (gitaar), Eleni Poulou (keyboards), Dave Spurr (bas) en Keiron Melling (drums). In 2015 verscheen de laatste full-cd van ‘The Fall’ onder de titel “Sub-Lingual Tablet” als 31e plaat uit hun carrière.

Van dat album werden enkele tracks van een remix voorzien die nu te beluisteren valt op de recent verschenen ep “Wise Ol’ Man”. Er staan zeven nummers op dit minialbum, waaronder enkele nieuwe songs zoals de titeltrack (zie live versie op bijgaande video). Hetzelfde nummer krijgt even later ook nog een volledig instrumentale uitvoering op dit ep-tje.

Ook het meer dan 8 minuten durende nummer “All Leave Cancelled” is zo’n nieuwe song, eigenlijk een soort theatraal epos dat af en toe in volledige chaos uitbarst en aan het einde van deze ep nog eens in een andere, kortere en instrumentale bewerking wordt gebracht.

De noisy track “Dedication Not Medication” is een hermixte versie van een song van het laatste album, net als “Facebook Troll / No Xmas For John Quay”. “Venice With Girls” is naar onze smaak het vlotst in het gehoor liggende nummer van een minialbum dat zeer chaotisch en luid klinkt, dus eigenlijk helemaal in de vertrouwde stijl van Mark E. Smith en ‘The Fall’.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video