VANBINSBERGEN PLAYSTATION - LIVE

Gitarist, componist en bandleider Corrie van Binsbergen begon in 1986 de groep Corrie en de Brokken (een naam die refereert aan de zangeres Corrie Brokken). Toen al was de groep stijloverschrijdend, pop, jazz en hedendaagse muziek werden als vanzelfsprekend met elkaar gecombineerd. Met Corrie en de Grote Brokken ( 1996-2006) stond ze op het Northsea Festival en op Paaspop tussen Anouk en De Dijk ! Ver voor Kyteman was deze band met een soortgelijk enthousiasme en vergaande crossover op diverse podia en festivals te horen. De groep telde 12 muzikanten met pop/rock vocalisten, de muziek bestond uit een mengeling van jazz, rock, blues, funk en meer. Met haar quartets CVB4 en CRAM speelde ze op diverse podia en festivals in Europa, Marokko, de Baltische staten, Brazilië, India en China. Daarna richtte ze de Stichting Brokken op, die initieerde vele dwarsverbanden aangaande projecten zoals de serie Schrijvers in Concert met ondermeer Remco Campert, Kees van Kooten, Toon Tellegem, Jules Deelder en Ramsey Nasr. In 1999 werd ze verkozen tot winnaar van de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs.

Na 12 jaar met de focus voornamelijk gericht op literaire projecten en componeren voor grote hedendaagse ensembles, voor theater en film was de tijd rijp voor een nieuwe energieke all star band, VanBinsbergen Playstation. De term all star is geen overdrijving, het crème de la crème van de Nederlandse jazz is samengebald in deze groep Mete Erker ( ts, basclt), Miguel Boelens (ss, as), Morris Kliphuis( french horn,cornet), Joost Buis (tbn, lapsteel), Albert van Veenendaal (prepared piano), Dion Nijland (bs), Yonga Sun (drs) en natuurlijk Corrie van Binsbergen (gtr). Zoals bij al haar groepen zijn er geen grenzen, geen beperkende stijlen maar hun eigen kenmerk : energiek, brutaal en vol speelplezier.

De muziek is een aangenaam en gelukkig mengsel van spannende tegenstellingen, zoals een fan opmerkte “dit is de meest ongelofelijke muziek, Bebop met een moderne draai, ik ben een instant fan”. Het gitaargeluid van Corrie doet mij soms denken aan Bill Frisell, dan weer aan Frank Zappa, maar eigenlijk is het haar eigen unieke sound. De opnamen op deze cd stammen van een concert in het Bimhuis t.g.v. het “BrokkenBal” (5/3/2014) en uit De Toonzaal in Den Bosch (6/5/2015). Dit waren de eerste concerten van dit gezelschap en dat het desondanks zo perfect klinkt heeft natuurlijk alles te maken met de topklasse van de muzikanten. “Basil Outside” is geschreven door Joost Buis, “A Flower is a Lovesome Thing” is van de hand van Billy Strayhorn met een arrangement van Joost Buis, alle 9 overige nummers zijn geschreven door Corrie van Binsbergen. De titels van sommige nummers verraden ook wel de humor die in deze muziek steekt (“Goofy”, “Onderuit”, “Same place wrong time”). Een echte aanrader deze cd, probeer ze live een keertje mee te maken en schaf vooral deze schijf aan ( ook voor niet-jazz liefhebbers)

Jan van Leersum.

Artiest info
Website  
 

Label : Buzz
Distr.: Challenge Rec.