ROBBAN – BROKEN HEARTED AGAIN

‘Robban’ is de artiestennaam van Robert ‘Robban’ Hagnäs, de bassist van de al in 1986 opgerichte R&B-formatie ‘Wentus Blues Band’ uit Kokkola, gelegen ergens in het centrum van Finland. Met die groep trad hij over de hele wereld op om er hun op Amerika gebaseerde bluesmuziek te spelen.

Af en toe gaat hij ook wel eens alleen op stap als soloartiest, zoals nu voor de release van zijn album “Broken Hearted Again”. De tien liedjes op deze plaat variëren tussen blues, Americana, folk, country en rockmuziek en hij verkoos om op dit album vijf eigen composities en vijf covers van zijn favoriete liedjes uit de rijke muziekgeschiedenis te brengen.

Zelf schreef ‘Robban’ de openingstrack “How Will I Survive Without You” die met een ‘Motown’-achtig blazersensemble begint en soul met blues verenigt in een bovendien erg knap gezongen lied. Ook het volgende nummer rocksong “16 Again” en de van knap pianowerk door Pekka Gröhn voorziene bluesy albumtiteltrack “Broken Hearted Again” componeerde hij zelf.

Oertroubadour Bob Dylan mocht twee liedjes aanreiken voor deze cd met de songs “Tomorrow Is A Long Time” uit het album “Bob Dylan’s Greatest Hits Vol. II” van 1971 en “Heart Of Mine” uit zijn album “Shot Of Love” van 1981, een song die hij destijds opnam met Ringo Starr op drums en Ronnie Wood op gitaar. De mooie gitaarsolo op dit laatste liedje wordt hier knap ingespeeld door Bengan Blomgren.

Zijn coverserie wordt nadien gewoon verdergezet met de R&B-song “You’re The Kind Of Trouble” die Solomon Burke samen met Patty Loveless zong op zijn countryduettenalbum “Nashville” uit 2006. ‘Robban’ heeft voor dit duet een beroep gedaan op de Zweedse rock- en blueszangeres en songschrijfster Louise Hoffsten, die hier ook meezingt op de Dylan-song “Tomorrow Is A Long Time”.

De Texaanse levende legende en country- en folkzanger Guy Clarke is nadien de leverancier van het door hem geschreven nummer “Desperados Waiting for A Train”, een liedje dat veertig jaar geleden voor het eerst op zijn album “Old No. 1” stond, maar in de twee voorafgaande jaren ook al werd opgenomen door Jerry Jeff Walker voor zijn cd “Viva Terlingua” (1973) en door Tom Rush voor zijn plaat “Ladies Love Outlaws” uit 1974.

De nog resterende coversong op deze cd is het dynamisch swingende nummer “Black Rose” van Billy Joe Shaver uit zijn album “Old Five And Dimers Like Me” uit 1973. De afsluiters van deze plaat van ‘Robban’ zijn twee eigen nummers die “Stay With You” en “Feel Much Better” als titel meekregen. Met dit laatste liedje wordt ook onze gemoedstoestand beschreven na de beluistering van dit zeer aangename en van erg mooie liedjes voorziene album. De Finse roots van ‘Robban’ zijn noch in de muziek noch in de zang te bespeuren op deze heel internationaal klinkende plaat die daardoor zeker ook in Amerika en in de rest van Europa behoorlijk wat kansen op succes mag tegemoet zien.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ramasound

video