DROPKICK – BALANCE THE LIGHT

De vijf bandleden van de Schotse Americana-groep ‘Dropkick’ uit Edinburgh zijn hier bij ‘Rootstime’ al enkele jaartjes graag geziene gasten. In de lente van 2008 maakte ik via hun album “Dot The i” kennis met de broertjes Andrew en Alastair Taylor die zang verzorgden en gitaar speelden, samen met pianist Ian Grier, bassist Scott Tobin en drummer Mike Foy. Na een sabbatperiode van 5 jaar heeft Roy Taylor begin 2015 Alastair Taylor als zanger-gitarist in deze formatie vervangen.

De andere platen van ‘Dropkick’ die hier al op een recensie van ondergetekende mochten rekenen waren “Time Cuts The Ties” uit 2011 en “Homeward” in 2014. Twee jaar geleden brachten ze ook een soort verzamelplaat op de markt onder de titel “Good Vibes: The Dropkick Songbook Vol. 1” met daarop hun beste songs uit de periode 2001 tot 2008. Deze band is vooral populair in het Verenigd Koninkrijk en in Spanje.

Eind maart van dit jaar mogen we een nieuwe plaat van ‘Dropkick’ aan onze verzameling toevoegen dankzij de release van het tien songs tellende album “Balance The Light”. ‘Dropkick’ wordt qua muziekstijl vooral geïnspireerd door het werk van bands als ‘Wilco’, ‘The Jayhawks’, ‘Tom Petty And The Heartbreakers’ en de al wat oudere melodieuze sound van ‘The Byrds’.

“Save Myself” is de eerste song op dit nieuwe album en daarin kan de geoefende luisteraar al meteen de invloeden van Jeff Tweedy en ‘Wilco’ horen, vooral ook door de kakofonie van geluiden waarmee het nummer eindigt. Het daaropvolgende “I’m Over It” is een knappe alt.countryballad en ook “I Wish I Knew”, “Where Do You Think I Went Wrong?” en “Wake Me In The Morning” houden het songtempo laag.

Bij deze nummers moet ik toch even denken aan de jongens van de Californische formatie ‘Dawes’, vooral omwille van de sterke gelijkenis tussen de voortreffelijke zang van Andrew Taylor met het vocale werk van ‘Dawes’-frontman Taylor Goldsmith. De geest van Tom Petty waart dan weer rond in de meer rockende nummers “Out Of Love Again” en “Slow Down” (zie video).

De harmonieuze samenzang tussen de Taylor-broertjes is op deze plaat veel minder nadrukkelijk aanwezig dan op hun vorige albums, allicht omdat Alastair uit de groep is gestapt. ‘Dropkick’ verdient het eigenlijk meer dan ooit om eens een internationale hit te scoren en daardoor hun muziek wereldwijd kenbaar te maken bij een veel groter publiek dan wat ze momenteel kunnen bereiken.

(valsam)

CD-RELEASE: 25.03.2016

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sound Asleep Records

video