PAUL HANDYSIDE – TIDE, TIMBER & GRAIN

Paul Handyside was één van de oprichters van de Britse indie popformatie ‘Hurrah!’ die van begin 1980 tot 1991 furore maakten in Groot-Brittannië met hun albums “Tell God I’m Here” uit 1987 en “The Beautiful” uit 1989. Het lokale succes leverde hen voorprogramma’s op voor ‘U2’ en David Bowie. Toen ‘Hurrah!’ er in 1991 mee ophield, bracht Paul Handyside met “The Statue In The Stone” en “A Common Prayer” twee platen in het alt.countrygenre uit onder de groepsnaam ‘Bronze’.

Pas in 2007 verscheen het eerste echte soloalbum “Future’s Dream” van deze in Newcastle Upon Tyne in het noordoosten van Engeland wonende muzikant. Daarna kwam er in 2013 een tweede cd “Wayward Son” waarop Paul Handyside elf nieuwe eigen composities had samengebracht. Beide soloplaten kregen een plaatsje in mijn privé platencollectie en dat lot zal nu ook voorbestemd zijn voor zijn allernieuwste productie, het album “Tide, Timber & Grain”.

De tien liedjes op deze nieuwe cd variëren ook nu weer tussen pop, folk en wat naar country neigende Americana. Net als op zijn vorige plaat speelt hij hier opnieuw op de meeste instrumenten die bij de liedjes te horen zijn. Daarnaast zorgen de op elektrische gitaar, lap steel, dobro, banjo, basgitaar en percussie spelende Rob Tickell en David Porthouse op contrabas en melodeon voor de extra support waar nodig.

Meer dan bij zijn twee vorige platen is de instrumentatie op deze songs beperkt gehouden tot het absolute minimum, iets wat zijn vocale capaciteiten nog extra in de verf weet te zetten. Toch zijn het niet allemaal echt akoestische liedjes op “Tide, Timber & Grain”, maar als u zich singer-songwriters zoals Paul Brady, Billy Bragg, Luka Bloom en zelfs Bruce Springsteen voor de geest weet te halen, dan kunt u zich misschien het gemakkelijkst voorstellen waarmee dit werk van Paul Handyside het best te vergelijken valt.

Zonder teveel in detail te willen treden, zou ik hier toch een aparte vermelding willen geven voor enkele songpareltjes die het eigenlijk verdienen om van coverversies door enkele grote zangers te worden voorzien. Daarbij denken we dan vooral aan het van begin tot einde beklijvende “Let Me Down Easy”, de country-tearjerker “True Love”, de als Keltische traditionele folksongs klinkende nummers “Woodcutter’s Son” en “A Whaler’s Lament” en het uiterst fragiele liefdesliedje “Goodnight Lover” waarmee deze prachtplaat eindigt.

Sommige artiesten blijven levenslang net onder de radar als het op hitparadesucces aankomt, hoewel ze vaak veel meer dan anderen de glorie en het succes verdienen. Paul Handyside is zo’n zanger en songschrijver die internationale erkenning zou moeten krijgen, maar als dat toch niet zou gebeuren, dan kunt u alvast niet meer zeggen dat we u bij ‘Rootstime’ niet op deze schitterende artiest en zijn heerlijke platen hebben gewezen.

(valsam)

CD-RELEASE: 1 APRIL 2016

 

Artiest info
Website  
 

Label: Malady Music

video