I AM OAK – OUR BLOOD

In 2010 maakten we hier via het debuutalbum “On Claws” voor het eerst kennis met de Nederlandse groep ‘I Am Oak’, de twee jaar eerder door Utrechtenaar Thijs Kuijken opgerichte band die zich heeft toegelegd op het brengen van indie folkmuziek. Een jaartje later was er al een opvolger voor die eerste volwaardige plaat in de vorm van het album “Oasem”.

‘I Am Oak’ ging daarna internationaal optreden en belandde zo o.a. in Engeland en Amerika waar ze in Austin, Texas konden optreden. Album nummer drie met de titel “Nowhere Or Tammensaari” zag het levenslicht in 2012 en begin 2014 volgde een vierde plaat met het heropgenomen album “Ols Songd” waarop eerder onuitgebrachte nummers stonden, waarvan er enkele al van bij het prille begin in 2008 in de schuif lagen bij Thijs Kuijken.

Nu is er een nieuwe plaat klaargestoomd die eind deze maand op de markt zal verschijnen onder de titel “Our Blood”. Daarop staan twaalf nieuwe nummers die Thijs Kuijken allemaal zelf van tekst en muziek heeft voorzien en waarbij hij ook alle instrumenten die op de plaat te horen zijn heeft ingespeeld.

De opnamen van de diverse songs op het album vonden plaats in Utrecht, Berlijn, Hagen en Parijs in de periode 2014 en 2015 tijdens zijn tournee doorheen de verschillende Europese landen. Bij een viertal liedjes krijgt hij de sobere vocale steun van zangeres Angelina Hartmann. Dat is het geval bij de tracks “Omen”, “Volcano”, “Own” en albumafsluiter “Your Blood”.

De meeste songs op “Our Blood” zijn dromerige lo-fi folkdeuntjes die op haast fluisterende toon worden gebracht. Dat geldt zeker voor openingstrack “Geest”, maar ook “Way Out”, “Shallow End”, “Woven In”, “Woandering” en “Gold” houden de naald van de decibelmeter beduidend onder de toegestane limiet.

“Our Blood” is dan ook als een gepaste sfeerplaat te omschrijven, een verzameling van vaak donkere liedjes die het allerbest tot hun recht zullen komen bij een invallende duisternis en liefst dan nog knus met een glaasje wijn in een hoekje weggedoken om optimaal van deze muziek te kunnen genieten.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Snowstar Records

video