SUSSEX – PARADE DAY

‘Sussex’ is de naam van een creatief muzikaal duo uit Montreal, Canada. Al van in hun kinder- en schooltijd waren Michael Emeneau (vibrafoon, percussie en piano) en Rob Lutes (akoestische gitaar en zang) de beste maatjes in New Brunswick. Hun universitaire studies haalde het duo nadien een aantal jaren uit elkaar. Michael werd een bekend percussionist in de internationale jazzwereld en Rob ging met behoorlijk succes als singer-songwriter aan de slag in Montreal.

Toen ze elkaar terug tegen het lijf liepen in 2012 werd al snel besloten om samen iets in de muziek te gaan doen. Ze begonnen nieuwe nummers te componeren en vorig jaar werd dan besloten om een aantal van die composities op plaat te zetten. Het resultaat daarvan is het debuutalbum “Parade Day” van ‘Sussex’ dat ze samen met een aantal gastmuzikanten in Studio Frisson in Montreal hebben opgenomen. Die gastinstrumentalisten waren Ben Charest op elektrische gitaar, Ivanhoe Jolicoeur op trompet en bugel, Sage Reynolds op contrabas en Josh Zubot op viool.

Op één na zijn het allemaal eigen songs die op “Parade Day” terecht zijn gekomen. Die enige uitzondering is het nummer “Dayton, Ohio – 1903”, een liedje van Randy Newman dat hij opnam voor zijn album “Sail Away” uit 1972, maar dat eigenlijk voor het eerst door Harry Nilsson werd gebracht op zijn album “Nilsson Sings Newman” uit 1970.

Muzikaal begeven Michael Emeneau en Rob Lutes zich op het pad van jazz, folk en blues in de liedjes op deze plaat. Ze beginnen rustig met “Hollow Log”, gevolgd door “Truth And Lies” en “Little Baby”, songs die Rob Lutes allebei met een lichtjes hese stem zingt. Het tempo gaat daarna behoorlijk omhoog in het jazzy swingende “Superman’s Escape” (zie live gebrachte versie in de studio op bijgaande video).

Jazz en ragtime liggen als vanouds dicht bij elkaar en dat laat ‘Sussex’ horen in de liedjes “Ginger”, “Listen To The Wind” en “Up On The Wall”. Anderzijds zijn folksongs “Eagle On The Moon” en “Sparkle Blues”, naast de geheel instrumentaal gebrachte track “Dare To Stumble” en het op akoestische piano gespeelde “What Is Piano” meer dan behoorlijke sfeervolle nummers op deze cd.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Lucky Bear Records

video