JOS HOL – WINDVOGEL

De Nederlandse singer-songwriter Jos Hol heeft een verleden als deelnemer aan de Soundmixshow, de populaire liedjeswedstrijd met presentator Henny Huisman die België en Nederland in de jaren ’80 en ’90 volledig in de ban wist te houden. Nu zijn er uit dat programma later toch wel heel wat succesvolle artiesten gekomen die een lange muzikale carrière wisten te ontwikkelen. Dat was echter niet helemaal weggelegd voor de nu 57-jarige Jos Hol uit het Noord-Limburgse Tegelen nabij Venlo.

Hij begon een eigen band die ‘Zuh Bent’ genoemd werd en trad als zanger-acteur op in diverse musicals en lokale passiespelen. In 2009 kwam er een debuutplaat van Jos Hol op de markt onder de titel “Onderhuids” en twee jaartjes later volgde album nummer twee “Verlange”, een in het Limburgs dialect gezongen plaat die werd geproduceerd door Bart-Jan (B.J.) Baartmans. Die laatste kroop opnieuw achter de knoppen in de opnamestudio voor de nieuwe plaat van Jos Hol die “Windvogel” heet.

De Nederlandstalige liedjes van deze singer-songwriter op deze nieuwe plaat werden gecomponeerd rond het thema ‘Windvogel’, afkomstig van de uitdrukking ‘hij heeft een windvogel’, wat betekent dat de persoon in kwestie ze niet allemaal juist op een rijtje heeft. Vanuit zijn professionele activiteit als medewerker aan het ‘TRTC’ (= ‘Top Referent Traumacentrum’) in Eindhoven wordt Jos Hol dagelijks geconfronteerd met mensen die lijden onder zware trauma’s in hun leven en in dat centrum proberen om hun leven terug op het juiste spoor te brengen.

Het liedje “Windvogel” waarmee deze cd afsluit, heeft Jos Hol al in 2014 geschreven voor de gelijknamige toneelvoorstelling van ‘Toneelgroep Maastricht’. Daarin wordt het levensverhaal verteld van een tante van een vrouw die bijna 60 jaar in de psychiatrie heeft gezeten. Een groot deel van de andere elf liedjes op deze cd werden ook voor deze voorstelling gecomponeerd, zoals openingslied “Is Er Iemand”, “Altijd Bij Je” en “Tederder”. De nummers “In Je Schoot” en “De Weg”, dat als eerste single uit “Windvogel” wordt getrokken en op bijgaande video kan worden beluisterd, haalden effectief deze voorstelling.

Ook het universele thema van de liefde komt meermaals aan bod in songs als “De Rivier”, “Toen”, “Liefde Lang” en” Als Die Eerste Keer” waarin Jos Hol zijn liefde voor muziek uitzingt. Ook de titeltrack uit zijn debuutplaat “Onderhuids” kreeg opnieuw een plaatsje op dit derde album, maar dan in een geheel andere, meer sobere en uitgeklede versie.

Qua muziekstijl kunnen we de liedjes van Jos Hol onderbrengen in de categorieën folk en/of kleinkunst, nummers waarin verhalen met inhoud worden verteld en die de luisteraar moeten inspireren tot wat dieper nadenken over het leven en alles wat er in een mensenleven zoals kan gebeuren, zowel goed als fout. De muzikanten die Jos Hol bij de opname van deze plaat hebben begeleid zijn BJ Baartmans op allerlei snaarinstrumenten, Mike Roelofs op toetsen en percussie, Sjoerd van Bommel op percussie en Emil Szarkowicz op viool en klarinet.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
   

video