PANTELIS SPYROU – DEMON EAFTOS

Het blijft me telkens weer verbazen van welke delen van de wereld we bij ‘Rootstime’ cd’s blijven toegestuurd krijgen. Ik vraag me dan ook vaak af hoe sommige artiesten er toe komen om via de post een exemplaar van hun laatste muzikale realisatie naar het Belgisch Limburgse Halen te verzenden. Dankbaar en plichtsbewust als we zijn, zorgen we er dan ook steeds voor dat hun werk de nodige luistertijd krijgt en van een journalistiek verantwoorde recensie wordt voorzien.

Dat zal nu dus ook gaan gebeuren voor de cd “Demon Eaftos” van de 39-jarige Griekse folkartiest en songschrijver Pantelis Spyrou uit Thessaloniki. Als tiener van 16 jaar zette hij zijn eerste stappen in de muziekwereld als lid van lokale rockgroepjes, maar nu pas komt hij als soloartiest naar buiten met het muzikale project op deze plaat.

Het album bestaat uit zeven nummers die helemaal in de voor ons jammer genoeg totaal onverstaanbare Griekse taal worden gezongen. Pantelis Spyrou combineert en toetst de traditionele Griekse folkmuziek met snaarinstrumenten als de bouzouki en de Tzouras aan moderne instrumenten, klanken en invloeden. Hij is de componist van de nummers en neemt ook de taak van orkestleider waar. De Griekse songteksten zijn van de hand van Gianna Siaridou, Marios Pavlidis and Pelagia Koukidou en de vocale vertolkers van de zeven songs zijn jonge Griekse zangers en zangeressen: Kostas Tzanampetis, Alexandra Ntalarizou en Ioanna Doglaridou.

Pantelis Spyrou heeft nooit enige muzikale opleiding genoten en leerde alles helemaal op zichzelf. In dit muzikale epos vertelt hij in chronologische volgorde over zeven fases in de innerlijke zoektocht naar het menselijke bestaan. In elke fase komen er twee demonen tevoorschijn, één die opduikt en één die zich verbergt. Aan het einde van het album komen ze met elkaar in een rechtstreeks conflict terecht en zal er in de door Spyrou zelf van tekst voorziene albumtitelsong “Demon Eaftos” een uiteindelijke overwinnaar worden gedefinieerd.

Deze plaat is voor niet-Grieken wellicht een moeilijk te verteren werkstuk, tenzij u van die typische Griekse klanken zou houden. Hoe dit allemaal klinkt, kunt u ter kennismaking best even vaststellen via de bij deze recensie gevoegde video van het nummer “Narcissus”. Daarna kunt u dan met kennis van zaken oordelen over uw interesseniveau voor deze plaat van Pantelis Spyrou.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Zefxis Music

video