ONTOLOGICS – DRONES FROM HOME

Het overkomt me eigenlijk niet zo vaak, maar nu heb ik toch enige moeite om de hier besproken cd “Drones From Home” van het Amerikaanse duo ‘Ontologics’ uit Providence, Rhode Island in een welbepaalde muziekcategorie onder te brengen.

Het veertien tracks tellende album is een verzameling experimentele muziek met elektronica, jazz, progressieve rock, wereldmuziek en hip hop door elkaar geklutst. “Drones From Home” is de opvolger voor de debuutplaat “Something To Needle Over” die singer-songwriter Ian Campopiano en drummer-percussionist Matthew Walshe in 2014 op de internationale platenmarkt hebben losgelaten.

Beide muzikanten zijn multi-instrumentalisten en laten dat dan ook horen in de 14 nummers op deze tweede full-cd van ‘Ontologics’. De albumtiteltrack “Drones From Home” (zie video) fungeert ook als opener van deze plaat. Voor het nummer “Primal Discourse” krijgen ze wat extra hulp van bassist Aaron ‘P-Nut’ Wills van de Amerikaanse rockformatie ‘311” uit Omaha, Nebraska en bassist Steve Johnson van de progressieve rockgroep ‘Moments Of Imagination’ (aka ‘M.O.I.’) bespeelt als gastmuzikant zijn favoriete instrument op bijna alle andere tracks van de cd.

Afhankelijk van wat u wilt horen, zullen sommigen invloeden van rockgroepen als ‘Limp Bizkit’, ‘Rage Against The Machine’ of ‘Red Hot Chili Peppers’ menen te herkennen, anderen zullen eerder refereren naar de psychedelische rocksound van ‘Pink Floyd’ en voor nog anderen zullen sommige tracks op deze plaat zoals o.a. het instrumentale “Stretch Armstrong” hen doen denken aan de Italiaans-Amerikaanse ‘fusion’- en jazzgitarist Al Di Meola.

Ook de teksten die ze bij deze nummers hebben geschreven getuigen van een zeker politiek en sociaal engagement bij de twee muzikanten. Zoals eerder al aangegeven vinden wij het aartsmoeilijk om deze muziek van ‘Ontologics’ van één of ander label te voorzien en dat is misschien net de verdienste van dit duo dat omwille van hun muzikale originaliteit een heel eigen geluid mag claimen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

video