MARTY FINKEL – $5 COVER (EP)

De titel “$5 Cover” zegt eigenlijk alles over wat je als luisteraar mag verwachten van deze ep van de Amerikaanse singer-songwriter Marty Finkel uit Madison, Wisconsin. Er staan vijf coverversies op dit schijfje waarvoor je vijf dollar zal moeten betalen als je het wilt toegestuurd krijgen of als je het digitaal wilt downloaden van zijn website.

Marty Finkel is een veelschrijver van liedjes in het folkgenre en hij brengt ook nieuwe platen uit met de regelmaat van een klok. Voor ‘Rootstime’ heb ik in de voorbije jaren zo al enkele exemplaren mogen bespreken, te beginnen in januari 2008 met zijn titelloze album “Marty Finkel” wat niet zijn debuutplaat was, want de toen 21-jarige muzikant had op dat moment al drie cd’s op zijn conto staan.

In 2009 kregen we dan het album “The Good Life” toegestuurd en eind 2014 volgde tegelijkertijd de ep “It’s Alright Now” en een full-cd onder de titel “Might Be Found”. Op al die eerdere platen stonden er telkens ook wel één of meerdere coverversies van liedjes van andere artiesten. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat hij voor “$5 Cover” besloten heeft om alleen maar coversongs te brengen.

Een overzichtje dan maar van die vijf liedjes. We beginnen met “The Girl Outside” (zie video), een nummer dat de toen nog piepjonge Roy Wood schreef voor ‘The Move’ en dat een track werd uit hun debuutalbum “Move” van 1968. Daarna brengt Marty Finkel zijn wat extravagante en obscure versie van de ‘all time classic’ “The Wonder Of You” die werd geschreven door Baker Knight en in 1959 in de hitparade werd gezongen door Ray Peterson en daarna ook in de versie van Elvis Presley een wereldhit werd.

Song nummer drie is een sober geïnstrumentaliseerde versie van “Call Me Al” dat de muziekfanaten zeker herkennen als “You Can Call Me Al” van Paul Simon, de grote hit uit diens “Graceland”-album van 1986. Naar onze smaak de mooiste song uit deze ep is Bob Dylan’s liedje “Tonight I’ll Be Staying Here With You” uit het album “Nashville Skyline” van deze Amerikaanse folktroubadour. Marty Finkel brengt dit liedje geheel akoestisch en intimistisch, waardoor het meteen zal beklijven bij de luisteraar.

Het nadeel aan ep-tjes is dat het altijd veel te vroeg is afgelopen wegens de schaarse lijst van songs en de totale lengte van de muziek die hier al afklokt na amper 16 minuten. Ook nu is dat het geval met het vijfde nummer “Ruby, Don’t Take Your Love To Town” dat we vooral kennen in de hitversie van ‘Kenny Rogers & The First Edition’ uit 1969. Het liedje werd eigenlijk geschreven door Mel Tillis en is voor het eerst als countrysong op single uitgebracht door Johnny Darrell in 1967.

Dat Marty Finkel naast zijn eigen veelvuldig componeerwerk ook nog aantoont dat hij zijn klassiekers kent en wil eren op deze ep is een grote verdienste voor deze toch nog zeer jonge singer-songwriter. Met vijf liedjes die stuk voor stuk hits waren nog vooraleer Marty Finkel werd geboren, is dit een mooi kleinood en een merkwaardig en zeer eervol ‘tribute’-album geworden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Slothtrop Records

video