LARRY KEEL – EXPERIENCED

 

De naam van Larry Keel is vooral in de Amerikaanse bluegrass-scène gekend als zogeheten ‘flatpicking’-gitarist en zanger. Decennialang speelde hij zijn geliefde muziekgenre op podia en op platen, alleen of met zijn band ‘The Larry Keel Experience’ waar Will Lee (banjo), Larry’s vrouw Jenny Keel (contrabas) en Jeff Covert (drums & percussie) deel van uitmaken. In zijn lange carrière werkte hij samen met o.a. Tony Rice, Bill Monroe, Peter Rowan, ‘Little Feat’ en de New Orleanse ‘Dirty Dozen Brass Band’.

Tot op heden verschenen er veertien platen van Larry Keel op de markt en eind februari 2016 komt daar een vijftiende exemplaar bij dat onder de titel “Experienced” zal worden uitgebracht. In totaal zeven liedjes kregen een plaatsje op dit minialbum dat amper een half uurtje zal duren. Daar zijn vier nummers bij waarvoor Larry Keel zelf zowel tekst als muziek heeft geschreven. De drie andere tracks zijn van de hand van Will Lee, de banjospeler uit Keel’s begeleidingsband.

Opvallend aan deze plaat is dat er voor vier songs eveneens gastmuzikanten in de opnamestudio werden uitgenodigd om mee te zingen en te spelen. Het geheel instrumentale openingsnummer “Ripchord” wordt samen met de Amerikaanse ‘Newgrass’-muzikant en mandolinespeler Sam Bush gebracht. Daarna zingt Larry Keel twee eigen composities met de bluesy banjosong “Lil Miss” en “Memories” (zie video).

Bij het liedje “Fill ‘Em Up Again” zijn er drie gasten uitgenodigd met leadzanger en bluegrass-gitarist Del McCoury, fiddler Jason Carter (van ‘The Del McCoury Band’) en mandolinespeler Mike Guggino (van ‘Steep Canyon Rangers’). “Miles And Miles” is de vijfde track uit deze plaat en hier draagt Keller Williams (aka ‘K-Dub’) op mandola (een soort mandoline of bouzouki) zijn steentje bij aan de opname.

Voor het door de Indianenklanken en diepe keelgeluiden heel excentriek klinkende nummer “The Warrior” trok de 73-jarige bluegrass-legende Peter Rowan mee de studio in voor zang en gitaarspel. Bij de afsluiter “Another Summer Day” kon Larry Keel rekenen op de muzikale steun van dobrospeler Anders Beck (van ‘Greensky Bluegrass Band’) en percussionist Jeff Covert.

Als “Experienced” het vijftiende album op rij zal worden, dan kunnen we hier eigenlijk alleen maar concluderen dat Larry Keel als een ervaren rat in het bluegrass-genre opnieuw een onmisbare plaat voor de liefhebbers van deze muziekstijl heeft afgeleverd. Dat het kwalitatief allemaal perfect in orde is hoeft dan eigenlijk niet meer te worden vermeld (maar we hebben het lekker toch maar gedaan).

(valsam)

CD-RELEASE: 26 FEBRUARI 2016


Artiest info
Website  
 

Label: Keel Fish Music

video