THE MIGHTY YA-YA – MAGNUM SONUS

Eindhoven zou op 24 januari wel eens op zijn grondvesten durven daveren. Dit is namelijk de avond dat het Eindhovense bluescollectief The Mighty Ya-Ya hun tweede album getiteld “Magnus Sonus” komt voorstellen in café Altstadt. “What's In a Name” en in het geval van “Magnus Sonus” is dit wel heel letterlijk te nemen. De vertaling uit het Latijn geeft ons de betekenis “Groot geluid” mee en inderdaad, The Mighty Ya-Ya hebben hun nieuwe songs met een serieus pikant sausje fuzzy rocktonen overgoten en richten hun pijlen meer op het alternatieve, vernieuwende bluescircuit, met een sound die elke garagerockband overstijgt en verleidelijk richting classic rock en stonerrock knipoogt. Misschien hebben ze zelfs een nieuwe stijl uitgevonden. Wat er ook van is, met een stevige mix van rock ingrediënten zoals gitaar, bas, drum en een onmisbare mondharmonica zetten The Mighty Ya-Ya op hun nieuwe album een geheel eigen explosief geluid op poten, dat voorbij raast als een denderende freight train. So play it loud and you'll love it even more!

Bij de bluesliefhebbers zal de naam “Little” Louis zeker bekend in de oren klinken. Eindhovenaar en zanger-gitarist Louis van Empel heeft nog een tweede speeltuin en die ligt bij The Mighty Ya-Ya. Samen met het drietal Aart van der Wulp op mondharmonica en de stevige ritmesectie van bassist Harmen de Bresser en drummer Gabriël Peeters, die ook de productie en de mix van “Magnus Sonus” voor zijn rekening neemt, ligt er vandaag een waardige opvolger voor hun zelf getiteld debuutalbum uit 2012 in de rekken. De lovende kritieken klonken toen overweldigend als uit één mond met woorden als subliem en indrukwekkend en met “Magnus Sonus” trekken The Mighty Ya-Ya de lijn door, zei het met een meer punchy gitaarsound, fuzzy bassen, donderende drums en een solerende mondharmonica die weer de juiste accenten legt.

De toon wordt dadelijk gezet in de opener “Prosodick”, een psychedelisch trippende instrumental, die baadt in Led Zeppelin sferen, waarna de ruige garagerocker “Something Real” met zijn donderbassen, mokerdrum en een pompende gitaarrif, je in alle rockende heerlijkheid uit je droom rukt. De opvolger van deze headbanger, “Come On”, schakelt een versnelling lager en gaat de vet scheurende, bluesy classic rocktour op, gedreven door de schitterende rockstem van Louis, geruggensteund door loodzware Black Sabbath gitaren en opgejaagd door een huilende smoelschuif en pompende bassen, een knappe song die Rival Sons doet verbleken. De Mighty Ya-Ya weten op deze plaat van geen ophouden en genieten dermate, dat ze bij de start van de op prominente, zwoel-sexy John Paul Jones bastonen drijvende bluesrocker “Tell Me Like It Is”, even een boertje moeten laten van voldoening.

Het album rijgt zo de hoogtepunten aan elkaar, vol afwisseling en met zin voor originaliteit. Zo zou het vurig door bijtende rockgitaren en huilende mondharmonica aangespoorde “Your Dog No More”, niet misstaan in het repertoire van Triggerfinger, terwijl het meest radiovriendelijke nummer van de plaat, het statige “No Place To Go”, hitgevoelig richting Black Keys uitwaaiert. Zelfs van filmische muziek heeft deze band kaas gegeten, zodat het stacato tango ritme van de afsluiter “Matter Of Love”, niet zou misstaan in elk dramatisch liefdesverhaal in een weids Western landschap.

Als we destijds het debuutalbum van The Mighty Ya-Ya als de revelatie van 2012 betitelden, dan zal het tegelijkertijd hemels en hels rockend “Magnus Sonus”, zeker hun doorbraak forceren. Het is simpelweg, om in de sfeer van de Lage Landen te blijven, een dijk van een plaat, die nog lang in onze cd-lade zal blijven steken.

Yvo Zels

24-01-2016 Altstadt Eindhoven (18.00) – Album release party
18-02-2016 ’t Nonnetje Amersfoort 21.30
16-04-2016 De Mooie Molen, Roeselare (B) 20.30
06-05-2016 Luxor Live Arnhem 20.30
17-18-19-06-2016 Mañana Mañana, Hummelo
18-06-2016 Heyhoef Backstage – Midsummer Backstage Festival Tilburg 14.00 uur


 

Artiest info
Website  
 

Label: Porcupine Records
Distr.: Sonic - RendezVous
Info: Broere Promotion

video